Świat
RSS-
13-11-2017,11:10
Dywersyfikacja upraw kluczem do bezpieczeństwa żywnościowego
- W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych niezbędna jest szersza dywersyfikacja uprawianych roślin - uważa prof. Sayed Azam-Ali z Uniwersytetu w Nottingham. Pszenica, ryż, kukurydza i soja stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. -
10-11-2017,9:00
Niepewność na światowym rynku paliw
Na rynkach oczekuje się, że OPEC wraz ze swoimi partnerami - w tym z Rosją - zdecyduje o przedłużeniu obecnego porozumienia o niższych dostawach ropy z OPEC poza marzec 2018 r. -
30-10-2017,11:50
Jedzenie nabiału zmieniło ludzką czaszkę. Naukowcy mają dowody
Narodziny rolnictwa, a przede wszystkim pojawienie się nabiału, nieznacznie wpłynęło na kształt ludzkiej czaszki - wynika z najnowszych badań antropologa Davida Katza z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. -
25-10-2017,9:30
Dramat na rynku wina. Produkcja ma być najniższa od 50 lat
Jak wskazała Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina (OIV) przyczyną spadku produkcji są niesprzyjające warunki pogodowe we Włoszech, Francji i Hiszpanii, czyli w krajach należących do pierwszej trójki producentów wina. -
16-10-2017,13:25
Papież ma receptę na walkę z głodem
Papież Franciszek odwiedził siedzibę FAO z okazji Światowego Dnia Żywności. W tym roku obchodzony jest on pod hasłem "Zmienić przyszłość migracji. Inwestować w bezpieczeństwo żywnościowe i rozwój wiejski". -
16-10-2017,10:50
Dziś Światowy Dzień Żywności. Setki milionów ludzi nie mają co jeść
Według raportu ONZ z 2016 roku, po raz pierwszy od lat, wzrosła liczba osób cierpiących z powodu głodu. Szacuje się ją na 815 milionów ludzi, z których ponad połowa mieszka na obszarach objętych konfliktami zbrojnymi.