Świat
RSS-
15-03-2016,7:35
Suszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Ze względu na zachodzące zmiany demograficzne, liczba kobiet i mężczyzn dotkniętych osteoporozą w UE wzrośnie z 27,5 mln w 2010 roku do 33,9 mln w 2025 roku, co stanowi wzrost o 23 proc. -
13-03-2016,12:20
Japonia. Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza są drugim filarem diety Japończyków. Aby przekonać się, jak bardzo Japończycy uwielbiają ryby należy się wybrać do dzielnicy Tsukiji w Tokio, gdzie znajduje się największy targ rybny na świecie. Najdroższy tuńczyk kosztował 5 mln zł! -
08-03-2016,8:35
Nadciąga kryzys gospodarczy. BRM bije na alarm
Bank Rozrachunków Międzynarodowych, zwany bankiem banków centralnych, ogłosił, że światowa gospodarka, tak jak przed załamaniem w 2008 roku, obciążona jest nadmiernymi długami. -
07-03-2016,13:15
Japonia – kraina ryżu
Kuchnia japońska kojarzy się z ryżem. Japończycy jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Asortyment produktów przygotowywanych z ryżu przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest olbrzymi. -
04-03-2016,8:05
Gorzka prawda o żywieniu. Niezwykły eksperyment Australijczyka
"Cały ten cukier" to pełnometrażowy dokument Australijczyka Damona Gameau odkrywający sekrety przemysłu cukrowniczego wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, na rynku wydawniczym dostępna będzie książka. -
03-03-2016,13:50
Spada liczba ubojów bydła i produkcja wołowiny
Średnia waga ubijanych zwierząt zwiększyła się o 2,3 kg (1 proc.) do 279 kg. Wzrost ten nie wystarczył do zniwelowania wpływu redukcji ubojów bydła na wielkość produkcji wołowiny. Wytwórczość tego gatunku mięsa w Australii obniżyła się zatem o 2 proc.