Świat
RSS-
22-11-2016,8:00
Polska szerzej otwiera chiński rynek na swoje produkty
Najtrudniejszym tematem w rozmowach ze stroną chińską jest uznanie przez Pekin tzw. regionalizacji. Chodzi o możliwość eksportu polskiej wieprzowiny ze stref nieobjętych restrykcjami związanymi z afrykańskim pomorem świń. -
21-11-2016,10:45
Usprawniona fotosynteza w cieniu gwarantuje wyższe plony
Biolodzy odkryli, jak za pomocą modyfikacji genetycznej usprawnić przebieg fotosyntezy. Dzięki temu rośliny mogą szybciej "reagować" na korzystne warunki świetlne i wykorzystywać więcej energii słonecznej. -
17-11-2016,15:00
Australia sprzedaje znacznie mniej wołowiny
Do końca października bieżącego roku Australia sprzedała aż o 22 proc. mniej wołowiny niż rok wcześniej. Zdaniem ekspertów to wynik redukcji podaży bydła na Antypodach. -
16-11-2016,14:35
Będą ułatwienia w eksporcie mięsa do Hongkongu
Hongkong będzie dopuszczał mięso pochodzące od zwierząt urodzonych w jednym z krajów Wspólnoty, a odchowanych i ubitych w innym pod warunkiem, że wszystkie państwa biorące udział w produkcji, mają prawo eksportu do tej enklawy. -
15-11-2016,12:35
Polskie przetwory wołowe i wieprzowe trafią do Chile
Zakłady, które zostały już zatwierdzone przez stronę chilijską mogą rozpocząć wywóz. W przypadku nowych zgłoszeń, konieczne jest wypełnienie formularza dostępnego u powiatowego lekarza weterynarii. -
15-11-2016,11:20
Żywność drożeje. Takich cen nie było od kilkunastu miesięcy
W październiku najwięcej zyskał indeks produktów mleczarskich. Podrożał cały asortyment, a najmocniej masło, którego zapasy w UE spadły. Z kolei cukier był najdroższy od... października 2012 roku.