Świat
RSS-
20-08-2019,13:20
Uprawy bananów bezpieczniejsze dzięki sztucznej inteligencji
Nowe narzędzie na smartfony stworzone dla plantatorów bananowców skanuje rośliny w poszukiwaniu 5 chorób i jednego powszechnego szkodnika. W czasie testów dowiedziono jego 90-proc. skuteczność w wykrywaniu patogenów. -
11-08-2019,16:05
Naukowcy mówią wprost, że należy ograniczyć produkcję zwierzęcą
Dla utrzymania ocieplenia poniżej 1,5 lub 2 st. C. - według celów porozumienia paryskiego - niezbędne będą zasadnicze zmiany w użytkowaniu gleb i w produkcji żywności, głosi raport IPCC. -
21-07-2019,13:00
Eksperci o epidemii ASF: najgorsze jeszcze przed Chinami
Według oficjalnych informacji, z powodu ASF Chiny musiały wybić ponad 1,1 mln szt. trzody chlewnej. Pogłowie świń w tym kraju zmalało względem ub.r. o 60 mln szt. -
17-07-2019,13:50
Pyszne mięso z probówki. Produkcja przeniesie się do laboratoriów?
Około 70 proc. ziemi uprawnej używana jest jedynie na cele związane z produkcją mięsa. 20-50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek, a ponadto na zaledwie kilogram mięsa potrzeba ponad 15 tys. litrów wody. -
08-07-2019,10:45
Pszczoły miodne zakażają wirusami zostawionymi na kwiatach
Wiele gatunków dzikich pszczół jest w zapaści, a analiza naukowców z amerykańskiego University of Vermont świadczy o tym, że mogą za tym stać m.in. choroby przenoszone przez pszczoły miodne. -
01-07-2019,13:10
Kozie mleko to samo zdrowie
Oligosacharydy w mieszankach opartych na mleku kozim skutecznie wspomagają wzrost pożytecznych bakterii (bifidobakterii) i hamują aktywność bakterii szkodliwych, takich jak E. coli.