Woda dla ludzi i gospodarstw jest bezpieczna
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, dostarczana przez system zbiorowego zaopatrzenia jest bezpieczna do spożycia i celów gospodarczych - podaje Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (MGMiŻŚ).
Resort opublikował najważniejsze informacje z opracowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) najnowszych wytycznych dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę. Te wytyczne obejmują również sytuację związaną z wybuchem epidemii koronawirusa (COVID-19).
Groźne przymrozki. Koronawirus zatrzyma komisje klęskowe?
"WHO uważa, że proces dezynfekcji wody zapewnia szybką inaktywację (utratę aktywności) wirusa COVID-19. WHO informuje, że obecnie nie ma żadnych dowodów na przeżycie wirusa w wodzie pitnej" - przekazuje MGMiŻŚ.
Jak podkreśla, koronawirusy towarzyszą człowiekowi od wieków i uważa się, że są odpowiedzialne za 10-20 proc. wszystkich przeziębień i tzw. infekcji grypowych. Z literatury naukowej wynika, że charakteryzują się niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody, takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru.
"Ponadto wirusy tego rodzaju, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją wspomaganą polielektrolitami i filtracją na filtrach piaskowych, piaskowo-antracytowych i (lub) węglowych. Tego typu procesy stosują zakłady uzdatniania wody w Polsce, o czym informują w komunikatach przedstawionych na swoich stronach internetowych" - podaje resort.
Koronawirus a odstrzał sanitarny. Myśliwi muszą wychodzić w teren
Tym samym woda przeznaczona do spożycia przez ludzi dostarczana przez system zbiorowego zaopatrzenia jest bezpieczna zarówno do spożycia, jak i celów gospodarczych, czyli np. w gospodarstwach rolnych.
"COVID-19, podobnie jak wiele innych wirusów, może występować w ściekach. Tu również standardowe metody dezynfekcji nieczystości wystarczą, aby wyeliminować wirusa. Konieczne jest podkreślenie, że ścieki komunalne, ze względu na to, że powstają w gospodarstwach domowych, obiektach użyteczności publicznej, szpitalach, szkołach, sklepach, obiektach usługowych itd., niosą ze sobą miliony wirusów, bakterii, pasożytów, substancji toksycznych, trujących. Jest to dla operatorów systemów kanalizacyjnych codziennością, dlatego pracownicy stosują odpowiednie środki ochronne" - wskazuje ministerstwo.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś