Winiarze będą rywalizowali o medale

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-05-2017,14:35 Aktualizacja: 19-05-2017,14:50
A A A

Upowszechnianie kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi będzie głównym celem 7. edycji międzynarodowego Konkursu Win Galicja Vitis. Impreza odbędzie się 22-23 czerwca w Krakowie.

Wina do konkursu należy zgłosić do 9 czerwca. Organizatorem przedsięwzięcia jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis w Jaśle na Podkarpaciu.  

winnica, wino, lubuskie, polskie wino, winiarskie tradycje Ziemi Lubuskiej, alkohol

Nie tylko włoskie czy hiszpańskie. Wino może być także polską specjalnością

Długi weekend to okazja, by poznać winiarskie tradycje Ziemi Lubuskiej. Tym bardziej, że właśnie na przełomie kwietnia i maja rusza kolejna odsłona akcji weekendy otwartych winnic. Od 29 kwietnia do 3 maja winnice zapraszają turystów do...

- Dla polskich winiarzy konkurs jest dobrym sprawdzianem pokazującym, jak rodzime wina wypadają na tle win ze starych krajów winiarskich. Zdobywane od kilku lat medale za polskie wina pokazują, że mogą one śmiało z nimi konkurować - powiedziała Ewa Wawro, prezes fundacji.

Dodała, że organizowany od kilku lat konkurs jest największą tego typu imprezą w Polsce. Przed rokiem w konkursie rywalizowały 543 wina, w tym 162 polskie. Dwa lata temu było ich 416, z czego 145 pochodziło z naszych winnic.

Wina oceniać będzie międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów ze Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Gruzji i Polski. - Zgodnie z regułą obowiązującą na konkursach winiarskich, wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik - poinformowała Wawro.

Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują te, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 86, a srebrny 82.

Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe, różowe, czerwone, półmusujące i musujące, białe uzyskane z ciemnych odmian winogron, białe wyrabiane przy zastosowaniu specjalnych technologii, naturalnie słodkie i likierowe.

Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą one od kilku arów do 2-3 hektarów, przy czym przeważają o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Poleć
Udostępnij