Więcej polskich produktów rolno-spożywczych może trafić do USA
Perspektywy rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie, bezpieczeństwo żywnościowe na świecie oraz wkład Polski i USA w jego zapewnienie - były tematami rozmowy Henryka Kowalczyka, ministra rolnictwa z Markiem Brzezinskim, ambasadorem USA w Polsce.
Podczas spotkania wymieniono opinie na temat perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie. Dodano, że ważnym tematem rozmowy było również bezpieczeństwo żywnościowe na świecie oraz wkład Polski i USA w jego zapewnienie.
Popyt na wieprzowinę z USA wciąż jest silny
Omówiono również program planowanej na 16 maja wizyty w Polsce Toma Vilsacka, sekretarza rolnictwa USA.
"Wicepremier Henryk Kowalczyk wskazał na pozytywny trend w eksporcie rolno-spożywczym do USA, w tym w zakresie sprzedaży mięsa wieprzowego. Podkreślił zainteresowanie szybkim otwarciem możliwości eksportu kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych, przede wszystkim jabłek i gruszek" - przekazało ministerstwo.
USA to jeden z najważniejszych polskich partnerów, jeżeli chodzi o wymianę handlową w sektorze rolno-spożywczym. Polski eksport na rynek amerykański w 2021 r. osiągnął poziom 725,3 mln USD (w 2020 r. - 612,1 mln USD).
USA zajęły pozycję lidera, jeżeli chodzi o import naszej wieprzowiny (w 2020 r. trzecia pozycja, po Czechach i Słowacji).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś