W październiku ceny żywności rosły najszybciej od 5 lat
W najbliższych miesiącach ceny żywności prawdopodobnie nadal pozostaną "na wysokich poziomach" m.in. z powodu wysokich stawek owoców (skutki wiosennych przymrozków) i tłuszczów jadalnych - ocenili ekonomiści z banku PKO BP w komentarzu do danych GUS.
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że ceny towarów i usług w październiku wzrosły o 2,1 proc. rok do roku i były wyższe o 0,5 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Na koniec roku za żywność zapłacimy więcej niż przed rokiem
"W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny żywności (o 1 proc.), odzieży i obuwia (o 3,5 proc.) i w zakresie mieszkania (o 0,4 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,23 p. proc., 0,18 p. proc. i 0,09 p. proc." - czytamy w komunikacie GUS.
Jak wskazali ekonomiści z banku PKO BP, wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych "był najwyższy od pięciu lat". "Odnotowano rosnące ceny warzyw, owoców oraz nabiału, podczas gdy w przeciwnym kierunku działały ceny mięsa drobiowego, wieprzowego i mąki" - zaznaczono w komunikacie. Innym czynnikiem podnoszącym inflację były ceny energii - opał podrożał o 2,8 proc. m/m.
"Fakt, że rosną ceny tak kluczowych dla konsumentów dóbr jak żywność oraz koszty użytkowania mieszkania mogą powodować, że gospodarstwa domowe mogą postrzegać wzrost cen jako coraz bardziej odczuwalny" - wskazał, cytowany w komunikacie Adam Antoniak, ekonomista z Banku Pekao SA.
Według niego w obecnej sytuacji na rynku pracy (coraz bardziej odczuwalne niedobory pracowników w niektórych gałęziach gospodarki, rosnąca siła przetargowa pracowników w negocjacjach płacowych z pracownikami) może to być "czynnik sprzyjający dalszemu przyspieszeniu już obecnie solidnego tempa wzrostu wynagrodzeń".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś