Podpiwek kujawski z oznaczeniem ChOG
Podpiwek kujawski jest 43. polskim produktem wpisanym do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych. Mają one Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).
Ministerstwo rolnictwa podało, że 12 maja w tej sprawie w Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze KE. "Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza szczególną jakość lub renomę" - czytamy w komunikacie.
Miód z Puszczy Boreckiej na prestiżowej liście
Podpiwek kujawski to gazowany, fermentowany, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, wprowadzany do obrotu w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu, służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych.
Resort rolnictwa przypomniał, że historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga 1816 r., kiedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
To właśnie w tej fabryce stworzono mieszankę jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali orzeźwiający napój w domach. Wpisał się on na stałe w historię tego regionu.
"Z uwagi na dużą dostępność surowców służących do wytwarzania podpiwka kujawskiego oraz umiejętności lokalnych producentów ukształtowała się na tym obszarze unikalna metoda wytwarzania podpiwka. O renomie, jaką obecnie cieszy się podpiwek kujawski wśród konsumentów, świadczy jego obecność na targach krajowych i lokalnych imprezach, promujących wyroby tradycyjne i regionalne, a także nagrody i wyróżnienia zdobyte w krajowych konkursach" - czytamy na stronie resortu.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś