Podpiwek kujawski z oznaczeniem ChOG

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Longina Grzegórska-Szpyt PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-05-2020,13:45 Aktualizacja: 13-05-2020,13:39
A A A

Podpiwek kujawski jest 43. polskim produktem wpisanym do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych. Mają one Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).

Ministerstwo rolnictwa podało, że 12 maja w tej sprawie w Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze KE. "Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza szczególną jakość lub renomę" - czytamy w komunikacie.

miód z puszczy boreckiej, Lista Produktów Tradycyjnych, warmia i mazury

Miód z Puszczy Boreckiej na prestiżowej liście

Miód lipowy z Puszczy Boreckiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Figuruje już na niej 45 regionalnych przysmaków z woj. warmińsko-mazurskiego. W ocenie Urzędu Marszałkowskiego...

Podpiwek kujawski to gazowany, fermentowany, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, wprowadzany do obrotu w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu, służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych.

Resort rolnictwa przypomniał, że historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga 1816 r., kiedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

To właśnie w tej fabryce stworzono mieszankę jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali orzeźwiający napój w domach. Wpisał się on na stałe w historię tego regionu.

"Z uwagi na dużą dostępność surowców służących do wytwarzania podpiwka kujawskiego oraz umiejętności lokalnych producentów ukształtowała się na tym obszarze unikalna metoda wytwarzania podpiwka. O renomie, jaką obecnie cieszy się podpiwek kujawski wśród konsumentów, świadczy jego obecność na targach krajowych i lokalnych imprezach, promujących wyroby tradycyjne i regionalne, a także nagrody i wyróżnienia zdobyte w krajowych konkursach" - czytamy na stronie resortu.
 

Poleć
Udostępnij