Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-04-2016,11:35 Aktualizacja: 24-04-2016,11:41
A A A
 
W długi majowy weekend w woj. lubuskim rozpocznie się kolejna odsłona akcji weekendy otwartych winnic. Celem przedsięwzięcia jest promocja lokalnych winnic i walorów turystycznych regionu – poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. 
 
Organizatorzy zapewniają, że oferta dla zwiedzających będzie bogata i każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz delektowania się winem z różnych odmian winorośli, na stołach znajdą się naturalne produkty z winogron.
 
Podczas wizyty w winnicach można będzie także zakupić sadzonki, a winiarze oprowadzą gości po swoich włościach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.

dopłaty onw, arimr, zielona góra, powiat zielona góra

Dopłaty ONW także w mieście? W Lubuskiem mają problem

Przez wiele lat byli rolnikami spod Zielonej Góry. Od kilkunastu miesięcy gospodarują już jednak na terenie miasta, co przysporzyło im kłopotów w sprawie przyznawania dopłat ONW. Gmina wiejska Zielona Góra funkcjonowała do 1...
Do odwiedzenia winnic zachęca marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak. - Nasze województwo naprawdę smakuje wyjątkowo, a odradzająca się tradycja winiarska i produkcja miodu sprzyjają odkrywaniu zapomnianych lokalnych potraw - powiedziała.
 
Weekendy Otwartych Winnic rozpoczną się w sobotę w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Malownicze, lubuskie winnice będzie można odwiedzać przez cały długi, majowy weekend.
 
W sobotę zapraszają winnice: Ingrid i Miłosz w Łazie, Equus w Mierzęcinie i Winnica Saint Vincent w Borowie Wielkim. Harmonogram i listę winnic uczestniczących w akcji publikuje na swoich stronach Urząd Marszałkowski.
 
Weekendy otwartych winnic potrwają od maja do października, w wybrane weekendy. W tym roku w przedsięwzięciu bierze udział 11 lubuskich winnic - w większości rodzinnych gospodarstw zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.
 
Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane przez mieszkańców szczególnie południowej części województwa.

Od kilku lat winiarstwo przeżywa swój renesans, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska. Przykładem tego może być Lubuski Szlak Wina i Miodu.
 
To projekt promocyjny, który powstał w 2010 r., obejmujący swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy. 
Poleć
Udostępnij