Amerykanie mają indyka, a Polacy gęsi. Za darmo rozdali 2017 tuszek
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego rozdał w sobotę 2017 tuszek gęsich, które trafią na stoły mieszkańców regionu w Święto Niepodległości. Akcja była przedsmakiem festiwalu gęsiny, który 11 listopada rozpocznie się po raz dziewiąty w Przysieku k. Torunia.
Gęsina staje się od kilku lat wyróżnikiem regionu w dniu obchodów Narodowego Święta Niepodległości oraz dnia św. Marcina.
Gęsina na świętego Marcina. Szykuje się weekend pełen atrakcji
Jednym z miejsc, gdzie można było odebrać w sobotę gęsinę było Muzeum Etnograficzne w Toruniu.
- To mięso idealnie komponuje się z kaszą - także tradycyjnym produktem polskiej kuchni. Staramy się przekonywać do tego przysmaku dzieci, bo gęsina jest zdrowa i smaczna. Różnie z tym bywa, ale młodsza wnuczka już chętnie zajada się pieczoną gąską - powiedziała Sylwia, która do Torunia przyjechała z województwa warmińsko-mazurskiego w odwiedziny do córki.
Dania przygotowywane z gęsiego mięsa znane były w Polsce już w XVII wieku. Koniec XX wieku przyniósł jednak znaczący spadek zainteresowania gęsiną nad Wisłą, ale w ostatnich latach wraca ona do łask i jest coraz chętniej kupowana i przygotowywana przez Polaków.
Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami
Gościem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny będą m.in. znana z TVN Style Katarzyna Bosacka i restaurator oraz szef kuchni Rafał Godziemski, którego telewidzowie mogą znać z programu "Nożem i Widelcem" emitowanego na TVP Info.
Swoje umiejętności i znajomość potraw z gęsi podczas dwudniowego wydarzenia zaprezentują także szef kuchni toruńskiego hotelu "Filmar" Łukasz Lofek, a także znana restauratorka Magda Gessler.
- Festiwal gęsiny to idealna okazja, by zaopatrzyć się w wyjątkowe produkty regionalne oferowane na ponad stu stoiskach wystawienniczych. Smakosze będą mogli także odwiedzić "gęsią karczmę", w której serwowane będą wyśmienite potrawy - od tradycyjnych, jak pierogi i gęsie żołądki, do nieco bardziej egzotycznych, na przykład hot dogi z serdelkiem z gęsi - podkreśliła rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Beata Krzemińska.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś