Żywność wciąż będzie drożeć. Koszty produkcji podbijają stawki
Według znanego hiszpańskiego ekonomisty Nino Becerry ceny produktów żywnościowych będą rosły w następnych tygodniach i utrzymają się na wysokim poziomie przez kolejne 3-4 miesiące mimo zniesienia lub redukcji podatku VAT na żywność przez rząd.
Ekonomista wskazał na Twitterze, że koszty przemysłowe związane z branżą spożywczą jeszcze całkowicie nie przełożyły się na ceny. "Jak kupujesz ser w supermarkecie, to teraz nie płacisz VAT, ale cena finalna produktu jest związana z jego procesem przemysłowym, drogą energią i drogim transportem. Nie chodzi tylko o sam produkt, o ser, ale o cały 'element przemysłowy' z nim związany" - wyjaśnił ekspert.
Becerra pokazał graficzną ewolucję rocznego wskaźnika cen konsumpcyjnych (CPI) dla żywności i kosztów przemysłu spożywczego w latach 2012-2023. W Hiszpanii w skali rocznej ceny artykułów żywnościowych wzrosły o 15,1 proc., tymczasem "elementy przemysłowe" związane z ich produkcją poszły w górę o 20 proc. "Z tego powodu ceny żywności będą wysokie przez następne trzy lub cztery miesiące" - przewiduje ekonomista.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś