Związek rolników szacuje straty z powodu Covid-19. Są gigantyczne
34 miliardy euro wyniosą w tym roku straty branży gastronomicznej we Włoszech z powodu pandemii Covid-19 - taką prognozę przedstawił związek rolników indywidualnych na podstawie analiz Instytutu Badań Rynku Żywnościowego.
Rolniczy związek Coldiretti przypomniał, że branża restauracyjna to jeden z sektorów najbardziej dotkniętych przez konsekwencje pandemii.
Jagnięcina nie trafi do Włoch. Hodowcy chcą interwencyjnego skupu
W opublikowanym raporcie podkreślono, że w wyniku obecnego kryzysu sanitarnego konsumpcja śniadań, obiadów i kolacji poza domem spadła we Włoszech o 40 procent, co w "dramatyczny sposób" wpłynęło na całą gałąź produkcji rolno-spożywczej.
Organizacja odnotowała, że po raz pierwszy na mocy ustawy przyjętej niedawno przez parlament rząd Włoch przeznaczy 600 milionów euro na wsparcie dla restauracji i ośrodków agroturystycznych jako rekompensatę za poniesione straty.
Według najnowszego rządowego dekretu w sprawie zaostrzenia walki z drugą falą epidemii, opracowanego w nocy z poniedziałku na wtorek, bary i restauracje w całym kraju muszą być zamykane o północy.
Do godz. 21 dozwolona jest konsumpcja na stojąco, później klientów można obsługiwać wyłącznie przy stolikach.
Dekret będzie obowiązywał od 14 października do 13 listopada.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś