W Rosji rośnie produkcja wieprzowiny. I eksport z Brazylii
W pierwszym kwartale 2015 roku w Rosji wyprodukowano 708,3 tys. ton żywca wieprzowego. To o 8,7 proc. (59,8 tys. ton) więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Tak wynika z przedstawionych właśnie danych ministerstwa rolnictwa w Moskwie, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Produkcja najbardziej poszła w górę w obwodach kurskim (37 proc.), pskowskim (35 proc.), tambowskim (26 proc.) i biełgorodzkim (7 proc.).
Kilogram wieprzowiny na rosyjskim rynku kosztował średnio w kwietniu 97 rubli, czyli około 1,9 dolara.
Rośnie również eksport tego gatunku mięsa z Brazylii. Według danych tamtejszego stowarzyszenia produkcji zwierzęcej (ABPA) w pierwszym kwartale do Rosji wysłano 50,6 tys. ton wieprzowiny, czyli o 7,6 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Wysyłki były jednak warte 15 proc. mniej i przyniosły zysk 136,9 mln dolarów.