Trunki z winnego zagłębia trafiają do królewskiej rodziny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-10-2019,10:00 Aktualizacja: 14-10-2019,14:23
A A A

Chorwacja kusi także jesienią. To doskonały moment na podróż do Slawonii, regionu w północno-wschodniej części kraju, który słynie z produkcji wina, szczególnie o nazwie grasevina. Trwa tam teraz winobranie.

Historia uprawy winorośli na terenach Slawonii, a także sąsiadujących z nią regionów - Baranji i Sremu - sięga czasów iliryjskich, jeszcze zanim Rzymianie przybyli na te tereny.

ewa wawro, podkarpacie, winobranie, produkcja wina, fundacja Galicja Vitis

Trudny i dziwny rok dla winiarzy. Anomalia pogodowe dały się we znaki

Na Podkarpaciu rozpoczęło się winobranie, które potrwa ok. miesiąca. - To bardzo dziwny i trudny rok dla winiarzy. Liczne anomalie pogodowe miały i nadal mają ogromny wpływ na zbiory - powiedziała Ewa Wawro, prezes fundacji "Galicja...

- Slawonia, Baranja i Srem słyną z żyznych gleb, bogatych w składniki mineralne. Na jakość slawońskiego wina ma również wpływ wyjątkowy klimat. Temperatury jesienią są tu często wyższe niż na wiosnę, nie brakuje również wilgoci. Te szczególne czynniki geograficzne oraz mikroklimat mają wyjątkowy wpływ na charakterystyczny smak tamtejszych win - opowiada Wojciech Tyluś, który wraz z żoną Agnieszką prowadzi blog o Chorwacji CroLove.pl.

Północno-wschodnia część kraju słynie z bardzo wielu, mniejszych bądź większych winiarni, nagradzanych na najważniejszych wydarzeniach w branży winiarskiej. Dwie z nich wyróżniają się szczególnie. To winiarnie Ilocki podrumi w Iloku oraz Kutjevo, znajdująca się w miejscowości o tej samej nazwie.

- Wina Ilocki podrumi dostarczane są dla brytyjskiej rodziny królewskiej od dawien dawna. Były serwowane podczas koronacji królowej Elżbiety II, a także na ślubie księcia Harry’ego z Meghan Markle - kosztowały około 4 tys. euro za butelkę. W czasie uroczystości koronacji królowej Elżbiety II serwowano wino premium Ilok Cellars Traminer - mówi ekspert.

branża winiarska, produkcja wina, wina gronowe, Polska Rada Winiarstwa, magdalena zielińska

Branża winiarska stawia na innowacyjność

Napoje alkoholowe na bazie wina, wino z dodatkiem soku lub owoców - to tylko niektóre z nowości przygotowanych przez branżę winiarską. Czy tradycyjne wino gronowe może być zatem spokojne o swoją pozycję?   Eksperci z największych...

Wina z Iloku składowane są w beczkach lub butelkach w 100-metrowej piwnicy, wybudowanej w 1450 roku.

Historia uprawy winorośli oraz winnicy w Kutjevie rozpoczyna się wraz z przybyciem cystersów. Pierwsze zapiski o uprawie winorośli pochodzą z 1232 r. Z tego okresu pochodzi również piwnica, w której przechowywane jest wino z Kutjeva, a która uznawana jest za najstarszą piwnicę w Chorwacji.

Znawca tematyki chorwackiej szczególnie radzi spróbować bardzo popularnej graseviny. To wytrawne białe wino o wyższej kwasowości, z dużą ilością tanin, o wyrazistym suchym, owocowym i kwiatowym aromacie.

Grasevina idealnie nadaje się do sporządzenia gemista, czyli połączenia białego wina z wodą gazowaną, w proporcjach dopasowanych do naszych potrzeb. Najlepiej smakuje schłodzona od 8 do 10 st. C.

- Szczęśliwcy, którzy dotrą do Slawonii jesienią, będą mogli spróbować sił przy zbiorach. Pozostałym zostaje degustacja zarówno tegorocznych, pierwszych butelek, jak i win z poprzednich lat. Degustacja najlepszych slawońskich win połączona z kosztowaniem lokalnych produktów, wędlin czy serów na długo zapada w pamięć. Możemy też postarać się o "winny" paszport, w którym przybijane będą pieczęcie odwiedzonych winiarni - mówi twórca bloga CroLove.pl.
 

Poleć
Udostępnij