Sprzedaż wina idzie w górę. Szczególnie białego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Małgorzata Wyrzykowska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-09-2018,13:05 Aktualizacja: 11-09-2018,13:49
A A A

Eksport węgierskiego wina znacznie wzrósł w pierwszej połowie roku zarówno pod względem ilości, jak i wartości - wynika z danych Centralnego Urzędu Statystycznego (KSH).

Ilość wina wyeksportowanego w tym czasie wzrosła o 79 proc. do prawie 501 tys. hektolitrów, zaś wartość o 47 proc. do 13 mld forintów (ponad 40 mln euro). Są to dane nie obejmujące szampana i wina musującego.

winobranie, wino, alkohol, węgry, winobranie na węgrzech

W tym roku wszystko jest dużo szybciej, także winobranie

W tokajskim regionie winiarskim na Węgrzech trwa winobranie, które w tym roku rozpoczęło się wyjątkowo wcześnie. We wsi Tarcal niemal wszędzie zebrano już część gron, chociaż owoce na najsłynniejsze tutejsze wino - aszu - będą gotowe do...

Zdecydowaną większość, bo 71 proc. wina sprzedawanego za granicą stanowiły trunki lane, których eksport zarówno pod względem ilości, jak i wartości wzrósł ponaddwukrotnie: do 360 tys. hektolitrów i 6,5 mld forintów (20 mln). Sprzedawano je głównie do Słowacji, Niemiec i Czech.

Wina butelkowane zanotowały natomiast wzrost odpowiednio o 21 i 17 proc. Były eksportowane przede wszystkim do Czech, Słowacji i Polski.

Według raportu Rolnego Instytutu Badawczego na rynku międzynarodowym nadal najpopularniejsze są węgierskie wina białe i w badanym okresie przypadało na nie 82 proc. eksportu.

Na Węgrzech istnieją 22 okręgi winiarskie. Najsłynniejsze to tokajski oraz egerski na północnym wschodzie kraju. W tym ostatnim produkowane jest czerwone wino "Egri bikaver".

Według danych KSH, w 2016 r. wyprodukowano na Węgrzech ponad 3 mln hektolitrów wina. W 2017 r. eksport wyniósł 618 tys. hektolitrów.
 

Poleć
Udostępnij