Rosyjskie embargo nie zahamowało unijnego eksportu
Embargo nałożone przez władze w Moskwie na produkty rolno-spożywcze z Unii pogorszyło wyniki w eksporcie sektora mleczarskiego, owoców i warzyw, natomiast wzrósł wywóz mięsa.
Komisja Europejska podaje, że od sierpnia 2014 r. do lipca br. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty poszła w górę o 5,7 proc. do 127 mld 458 mln euro w porównaniu z okresem sierpień 2013/lipiec 2014.
Jest embargo, będzie pomoc. KE przedłuża wsparcie dla producentów
Bruksela podkreśla, że najbardziej wywóz poszedł w górę w przypadku Stanów Zjednoczonych (16 proc.), Chin (33 proc.), Szwajcarii (5 proc.), Turcji (26 proc.) oraz krajów azjatyckich Hongkongu (19 proc.) i Korei Południowej (29 proc.), gdzie Wspólnota wysyłała duże ilości mięsa.
Zwiększyła się też wartość sprzedaży do krajów arabskich - przede wszystkim do Egiptu (26 proc.), Arabii Saudyjskiej (10 proc.) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (14 proc.).
W omawianym okresie wartość eksportu wołowiny wzrosła aż o 23 proc. (głównie za sprawą znacznej wysyłek do państw azjatyckich), natomiast wartość wywozu drobiu skoczyła o 5 proc., a wieprzowiny nie zmieniła się. Spadek sprzedaży tego ostatniego gatunku mięsa do Rosji został zniwelowany przez wzrost eksportu do Japonii, Korei Południowej i Filipin.