W październiku i listopadzie 2014 roku koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o jedną trzecią. To efekt deprecjacji rubla.
W październiku i listopadzie 2014 roku koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o jedną trzecią. To efekt deprecjacji rubla.
Zdaniem analityków wzrost kosztów wytwarzania nie wpłynie znacząco na detaliczne ceny mięsa, które już teraz są bardzo wysokie - informuje Fammu/Fapa. Według prognoz grupy Cherkizowo w 2015 r. stawki za wieprzowinę w Rosji mogą jednak wzrosnąć o 10-15 proc.
Deprecjacja rubla spowodowała jednocześnie spadek cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku światowym. A to prawdopodobnie sprawi, że wzrośnie eksport wieprzowiny i drobiu - przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.