Producenci słynnego sera walczą z podróbkami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-01-2020,14:35 Aktualizacja: 16-01-2020,14:45
A A A

Producenci mozzarelli z Kampanii na południu Włoch walczą z plagą podróbek słynnego, certyfikowanego sera z mleka bawolic. Nowym polem działania jest internet, gdzie kwitnie proceder handlu podrabianym produktem.

Najczęściej fałszowana jest mozzarella di bufala, czyli z bawolego mleka z certyfikatem Dop, to znaczy Chronioną Nazwą Pochodzenia.

umowa handlowa ue-chiny, ochrona oznaczeń geograficznych, jan krzysztof ardanowski

Minister ma nadzieję, że kończy się czas podróbek

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa poinformował, że analizowana jest umowa UE-Chiny w sprawie produktów żywnościowych i oznaczeń geograficznych. W Brukseli odbyło się spotkanie unijnych ministrów ds. rolnictwa. - Na koniec...

Potwierdzają to dane Konsorcjum Ochrony Mozzarelli Dop. Powołało ono specjalną grupę zadaniową do tropienia oszustw w internecie, współpracując przy tym z siłami porządkowymi oraz z centralnym inspektoratem ministerstwa rolnictwa do spraw kontroli jakości żywności i walki z przestępstwami przy jej produkcji.

W 2019 roku konsorcjum przeprowadziło ponad 1200 kontroli stron, na których oferowany był rzekomo oryginalny ser najwyższej jakości. Liczba takich interwencji wzrosła o 45 proc. w porównaniu z 2018 r.

Okazuje się, że podróbki włoskiego produktu można kupić zarówno na największych na świecie platformach sprzedaży, jak i w mediach społecznościowych. Wszędzie tam sprzedawany jest produkt reklamowany jako autentyczna mozzarella z Kampanii.

Większość wspólnych interwencji ministerialnego inspektoratu i policji przeciwko imitacjom specjału z okolic Neapolu podjęto w rezultacie monitoringu w sieci.
 

Poleć
Udostępnij