Producenci słynnego sera walczą z podróbkami
Producenci mozzarelli z Kampanii na południu Włoch walczą z plagą podróbek słynnego, certyfikowanego sera z mleka bawolic. Nowym polem działania jest internet, gdzie kwitnie proceder handlu podrabianym produktem.
Najczęściej fałszowana jest mozzarella di bufala, czyli z bawolego mleka z certyfikatem Dop, to znaczy Chronioną Nazwą Pochodzenia.
Minister ma nadzieję, że kończy się czas podróbek
Potwierdzają to dane Konsorcjum Ochrony Mozzarelli Dop. Powołało ono specjalną grupę zadaniową do tropienia oszustw w internecie, współpracując przy tym z siłami porządkowymi oraz z centralnym inspektoratem ministerstwa rolnictwa do spraw kontroli jakości żywności i walki z przestępstwami przy jej produkcji.
W 2019 roku konsorcjum przeprowadziło ponad 1200 kontroli stron, na których oferowany był rzekomo oryginalny ser najwyższej jakości. Liczba takich interwencji wzrosła o 45 proc. w porównaniu z 2018 r.
Okazuje się, że podróbki włoskiego produktu można kupić zarówno na największych na świecie platformach sprzedaży, jak i w mediach społecznościowych. Wszędzie tam sprzedawany jest produkt reklamowany jako autentyczna mozzarella z Kampanii.
Większość wspólnych interwencji ministerialnego inspektoratu i policji przeciwko imitacjom specjału z okolic Neapolu podjęto w rezultacie monitoringu w sieci.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś