Minister gościł w Berlinie. Walka z ASF i WPR zdominowały rozmowy
Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa spotkał się w Berlinie z unijnymi komisarzami ds. zdrowia oraz ds. rolnictwa - Vytenisem Andriukaitisem i Philem Hoganem. Rozmowy dotyczyły m.in. problemu afrykańskiego pomoru świń - poinformował resort rolnictwa.
Polityk przedstawił aktualną sytuację na rynku wieprzowiny oraz omówił działania podejmowane w celu zahamowania rozprzestrzeniania się wirusa ASF. Przy okazji prowadził szereg rozmów bilateralnych.
ASF rozprzestrzenia się w Unii Europejskiej
Z Sandorem Fazekasem, ministrem rolnictwa Węgier również rozmawiał na temat tej choroby. Budapeszt popiera nasze działania w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa.
Do tej pory w tym kraju nie stwierdzono przypadków ASF, jednak państwo planuje podjęcie działań zabezpieczających granice przed przedostaniem się wirusa.
Polsko-węgierskie rozmowy dotyczyły również przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej. Węgierski minister popiera zgłaszane przez Polskę postulaty, w szczególności dotyczące wyrównania płatności bezpośrednich.
Jurgiel spotkał się także z Damienem O’Connorem, ministrem rolnictwa Nowej Zelandii, a rozmowy dotyczyły głównie omówienia współpracy gospodarczej. Polska zainteresowana jest zwiększeniem eksportu żywności do tego kraju, szczególnie w zakresie wyrobów cukierniczych, mrożonych owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych.
WPR musi być prostsza. Więcej odpowiedzialności spadnie na kraje
Jurgiel uczestniczył w Międzynarodowych Targach Gruene Woche 2018. Polskie wystąpienie na tej imprezie odbywało się pod hasłem "Polska smakuje". Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z województwami dolnośląskim, kujawsko-pomorskim i wielkopolskim prezentowało walory naszej żywności.
Targi Gruene Woche - to jedne z największych, światowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe. Polska 32. raz uczestniczy w tej imprezie.
Niemcy są największym odbiorcą polskiej żywności. Do tego kraju trafi ok. 1/4 całego eksportu produktów rolno-spożywczych. Szacuje się, że w 2017 r. wartość eksportu żywności może przekroczyć 25 mld euro.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś