Francja zwiększa produkcję wołowiny
Francuski instytut hodowli zwierząt (Institut de l’Elevage) prognozuje, że po 2,5 proc. wzroście produkcji wołowiny w 2015 r., wytwórczość tego gatunku mięsa w 2016 r. zwiększy się prawdopodobnie o kolejny 1 proc. do 1 mln 518 tys. ton.
Produkcja wołowiny w Unii - dla porównania - pójdzie w górę o 2 proc., podczas gdy przed rokiem zwiększyła się o 3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Problemy we francuskim sektorze mleczarskim przyczyniły się przed rokiem do zwiększenia liczby ubojów krów. Podobnie ma być w bieżącym roku.
Tymczasem pogłowie krów mamek w 2015 roku wzrosło o 1,5 proc., co było wynikiem dopłat oraz korzystnych warunków pastwiskowych podczas ciepłej jesieni. W bieżącym roku - przede wszystkim w drugiej połowie - liczba ubojów bydła płci żeńskiej ogółem we Francji wzrośnie o 3 proc. do 824 tys. sztuk.
Produkcja młodego bydła mlecznego obniży się prawdopodobnie o 4 proc., a młodego bydła ze stad mięsnych będzie stabilna. Z kolei produkcja młodego bydła ogółem będzie mniejsza niż przed rokiem, ale efekt ten zostanie zniwelowany przez wyższą średnią wagę zwierząt.