Fatalna pogoda i choroby uderzyły w producentów wina
Zła pogoda, mróz i choroby mocno uderzyły we francuskich producentów wina. Oczekuje się, że produkcja będzie na "historycznie niskim" poziomie - ogłosiło ministerstwo rolnictwa.
Resort prognozuje, że tegoroczna produkcja wina we Francji ma wynieść zaledwie 32,6-35,6 mln hektolitrów - o ok. 1/3 mniej niż w minionych latach. Wytwórczość poważnie ograniczyły wiosenne przymrozki.

Pierwsza kiść winogron już zerwana. Prognozy są optymistyczne
Prawie wszystkie obszary uprawy winorośli były dotknięte niską temperaturą o różnym natężeniu, w zależności od odmiany winorośli lub obszaru uprawy. - Morele, winorośle, brzoskwinie, wiśnie, gruszki - te uprawy szczególnie ucierpiały z powodu przymrozków - powiedział Julien Denormandie, minister rolnictwa wskazując na najgorszą agronomiczną katastrofę początku stulecia.
Mokra i chłodna pogoda w lipcu również wpłynie na spadek produkcji. W centrum kraju, na południowym zachodzie; w Prowansji i Dolinie Rodanu kwitnienie odbywało się w wilgotnych i chłodnych warunkach, do prowadziło do opadania kwiatów i młodych owoców.
Pogoda sprzyjała również pojawianiu się chorób, takich jak mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy. Pierwsza jest jedną z głównych i powoduje deformację pędów, wąsów i kępek lub przedwczesne opadanie liści.
Ocena strat związanych z tymi chorobami zostanie przedstawiona w kolejnych prognozach ministerstwa rolnictwa.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś