Pierwsza kiść winogron już zerwana. Prognozy są optymistyczne
We Włoszech rozpoczęło się tegoroczne winobranie. Pierwsza kiść winogron została uroczyście zerwana w winnicy w gminie Monreale na Sycylii.
Najpierw tradycyjnie zbierana jest biała winorośl odmiany Chardonnay. Ten etap uważa się za kluczowy także ze względu na eksport białego włoskiego wina.
Rząd przyjął projekt ustawy o wyrobach winiarskich
Początkowi zbiorów towarzyszą dobre warunki na południu kraju, gdzie utrzymują się wysokie temperatury, i trudna aura na północy, przez którą przeszły ulewy i gradobicie.
Prognozy producentów i ekspertów na ten rok są optymistyczne, a zbiory rozpoczęły się w normalnym terminie. Winorośl zbierana jest w trzech okresach: latem, następnie na przełomie września i października, a potem w listopadzie.
Według danych rolniczego związku Coldiretti w 2020 roku głównym producentem wina w kraju był region Wenecja Euganejska. Kolejne miejsce przypadły Apulii, Emilii-Romanii i Sycylii. Pochodzi z nich łącznie 2/3 wina.
W miesiącach pandemii odnotowano bardzo silny spadek sprzedaży wina w lokalach gastronomicznych z powodu ograniczeń wynikających z lockdownu. Jednocześnie o ponad 8 procent wzrosły zakupy win, także musujących do konsumpcji w domu.
Zbiory rozpoczynają się od białej winorośli, ale pierwsze gotowe jest zawsze czerwone wino. Młode Novello trafi na rynek na początku listopada.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś