Eksport wieprzowiny mocno idzie w górę
W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii wzrósł w skali roku o 24 proc. do ok. 1,1 mln ton. To m.in. efekt ponad dwukrotnego zwiększenia wysyłek do Chin, a ponadto do Japonii i Korei Południowej.
W ostatnim kwartale dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka obniżyła się już jednak do 54 proc. z powodu rosnącej konkurencji ze strony Stanów Zjednoczonych i Brazylii oraz nieznacznej odbudowy chińskiej produkcji. Od stycznia do września Hiszpanie zwiększyli też dostawy wieprzowiny do państw UE - informuje FAMMU/FAPA.
Francja, największy unijny odbiorca zmniejszyła co prawda zakupy u południowego sąsiada o 13 proc., ale w górę poszedł eksport m.in. do Włoch i Polski. Wpływy z wywozu wieprzowiny z Hiszpanii w trzech kwartałach br. zwiększyły się o 19 proc. do 2,3 mln ton, co oznacza że wartość jednostkowa wywozu była niższa niż przed rokiem.
Ceny tego gatunku mięsa w UE zaczęły rosnąć dopiero wiosną, a wartość wysyłek w trzecim kwartale była już o 22 proc. wyższa niż rok temu. Produkcja wieprzowiny w Hiszpanii wzrosła w omawianym czasie o 6 proc. do ok. 3 mln ton.