Dania sprzedaje mniej wieprzowiny
W pierwszym kwartale br. duński eksport mięsa wieprzowego obniżył się w sali roku o 6 proc. do ok. 273 tys. ton. Z powodu spadku cen wartość wywozu była o 9 proc. niższa i wyniosła 528 mln euro.
Największymi odbiorcami duńskiej wieprzowiny były kraje unijne, jednak wielkość dostaw spadła o 14 proc. do ok. 186 tys. ton - najbardziej do Włoch, Niemiec i Polski. Zwiększyły się jedynie nieznacznie wysyłki do Wielkiej Brytanii - informuje FAMMU/FAPA.
Wywóz poza UE poszedł jednak w górę o 15 proc. do ok. 87 tys. ton, głównie za sprawą Chin, gdzie dostawy zwiększyły się ponad dwukrotnie. Więcej duńskiej wieprzowiny zakupiła również Japonia, a spadł natomiast eksport do Australii i USA.
Od stycznia do końca marca obniżył się również wywóz żywej trzody chlewnej z tego skandynawskiego kraju - o 2 proc. do ok. 3,1 mln szt. Dostawy do Polski były stabilne, ale zakupy w Danii znacznie zmniejszyły Niemcy. Na handel żywcem wpłynęło wprowadzenie w kwietniu 2015 r. unijnych przepisów z zakresu oznaczania kraju pochodzenia (COOL).