Coraz więcej osób korzysta z pomocy żywnościowej
Francuska firma badawcza CSA odnotowała wzrost liczby osób korzystających z banków żywności. Ze wsparcia korzysta 2,4 mln mieszkańców kraju, przy czym liczba ta dynamicznie rosła zwłaszcza w ostatnim półroczu.
60 procent klientów banków żywności korzysta z pomocy przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, co stanowi wzrost o 6 proc. w stosunku do 2020 roku - relacjonuje redakcja RFI.
Miliony osób korzystają z pomocy żywnościowej dla ubogich
Laurence Champier, dyrektor Francuskiej Federacji Banków Żywności, zwraca uwagę, że obecna sytuacja jest rezultatem pandemii koronawirusa. Innym ważnym czynnikiem jest rosnąca inflacja (wynosi 6,2 proc.), oraz agresja Rosji na Ukrainę, która spowodowała wzrost cen takich podstawowych produktów jak mąka.
Ekspertka zauważyła, że do banków zwracają się osoby z bardziej zróżnicowanych grup niż wcześniej. - Choć 80 proc. klientów banków, to bezrobotni i emeryci, nawet pracujący "miewają problemy ze związaniem końca z końcem - powiedziała. Banki czekają na uruchomienie państwowej pomocy żywnościowej, zapowiedzianej jesienią 2022 roku przez premier Elisabeth Borne.
Francuskie banki żywności pozyskują rocznie 132 tony żywności od hurtowników i rolników, ale są tylko jedną z kilku funkcjonujących w kraju sieci organizacji pomocowych.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś