To efekt nadmiernego rozwoju obszarów rolniczych, wykorzystania pestycydów i innych czynników - alarmują autorzy raportu na temat populacji tych owadów w Europie.
To efekt nadmiernego rozwoju obszarów rolniczych, wykorzystania pestycydów i innych czynników - alarmują autorzy raportu na temat populacji tych owadów w Europie.
Pszczoły są kluczowe dla światowej produkcji żywności, jednak od wielu lat naukowcy obserwują kurczenie się ich populacji. W Europie żyje prawie 2 tys. gatunków dzikich pszczół, z czego 9,2 proc. grozi wyginięcie, a dalsze 5,2 proc. będzie zagrożone w najbliższych latach.
Badanie populacji tych owadów zleciła i sfinansowała Komisja Europejska. Raport opracowali specjaliści z Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN). Autorzy dokumentu zwracają także uwagę, że wiele z europejskich gatunków pszczół pozostaje dla badaczy zagadką i dlatego trudno oszacować, czy również im nie grozi wyginięcie.
IUCN wyliczyło, że roczne zyski dla gospodarki Europy wynikające z zapylania roślin przez te owady wynoszą 23 mld euro. W skali świata roczny zysk to 153 mld euro.
Wśród zagrożeń dla pszczół wymienia się m.in. zbyt ekspansywne rolnictwo i wykorzystywanie w nim środków owadobójczych oraz ocieplenie klimatu wywołujące gwałtowne zjawiska pogodowe, które utrudniają owadom dostęp do pożywienia.