Zbóż będzie mniej. Wszystko przez kukurydzę
Produkcja zbóż w sezonie 2015/16 ma wynieść 2 509 mln ton. To o 39 mln ton (1,5 proc.) mniej w porównaniu z wynikiem z ubiegłego sezonu, ale o 5 proc. powyżej średniej z ostatnich 5 lat.
Tak wynika z przedstawionych właśnie danych przez ekspertów z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). FAMMU/FAPA informuje, że spadek produkcji wynika przede wszystkim z przewidywanych mniejszych zbiorów kukurydzy, które szacowane są na 995 mln ton. Obniżka o 30 mln ton jest efektem redukcji areału.
Zużycie zbóż na świecie w sezonie 2015/16 ma wynieść 2 522 mln ton, czyli o 926 mln ton (1 proc.) więcej niż teraz. Tempo wzrostu konsumpcji jest jednak coraz mniejsze. W dwóch poprzednich sezonach wynosiło odpowiednio 2,6 i 4,8 proc.
Ograniczony wzrost zużycia zbóż wynika ze spodziewanego spowolnienia wzrostu zużycia na cele przemysłowe, a zwłaszcza do produkcji bioetanolu. Wzrosnąć natomiast ma konsumpcja na cele żywnościowe.
Analitycy FAO skorygowali w dół przewidywaną wysokość zapasów końcowych zbóż na świecie - o blisko 3 proc. do 627 mln ton. Mimo tej redukcji rezerwy pozostaną wysokie. Natomiast globalny handel zbożami w sezonie 2015/16 jest prognozowany na 349,4 mln ton, czyli o 0,6 proc. (2 mln ton) mniej w porównaniu do szacunków dla kończącego się sezonu.