132,9 euro kosztowało średnio w styczniu 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M w krajach Unii Europejskiej. To o 4,6 proc. mniej niż w grudniu, ale o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.
132,9 euro kosztowało średnio w styczniu 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M w krajach Unii Europejskiej. To o 4,6 proc. mniej niż w grudniu, ale o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.
Spadek stawek to przede wszystkim efekt niższych kosztów produkcji wynikających z tańszych zbóż i pasz - informuje FAMMU/FAPA.
Przez miesiąc jaja potaniały w 17. państwach członkowskich - najbardziej w Portugalii, Belgii i Holandii (po 11 proc.). Z kolei stawki ceny poszły w górę w 7. krajach, a najbardziej na Litwie (6 proc.), która na początku roku weszła do strefy euro.
Najdrożej jaja sprzedawano tradycyjnie we Włoszech (201 euro za 100 kg), a najtaniej w Belgii i Holandii (106-108 euro). W pierwszych dwóch tygodniach lutego notowania w UE obniżyły się wobec stycznia o 1,5 proc. do 130,8 euro za 100 kg.
W Polsce ceny jaj spadły w styczniu o 2,4 proc. i za 100 kilogramów płacono 133,1 euro, czyli o 0,2 proc. więcej od unijnej średniej. Przez rok natomiast towar podrożał o ok. 12 proc.