Od stycznia do listopada 2014 roku kraje UE wyeksportowały na rynki trzecie prawie 2,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 6 proc. mniej niż w tym samym czasie 2013 r.
Od stycznia do listopada 2014 roku kraje UE wyeksportowały na rynki trzecie prawie 2,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 6 proc. mniej niż w tym samym czasie 2013 r.
Tak mówią najnowsze dane Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najwięcej sprzedano podrobów i tłuszczy (45 proc. całego wywozu) i mrożonej wieprzowiny (43 proc.). Z kolei aż o 28 proc. (do 84 tys. ton) spadł eksport świeżego mięsa.
To oczywiście efekt zakazu importu wieprzowiny ze Wspólnoty wprowadzony przez Rosję. Znacznie mniej towarów trafiło też na Ukrainę i Białoruś. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów w omawianym okresie były w takiej sytuacji kraje azjatyckie - Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Południowa i Filipiny.
Najwięcej towarów na rynki trzecie wysłały tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska, choć dwa ostatnie kraje zanotowały największe spadki zagranicznej sprzedaży.
Od stycznia do listopada państwa UE zakupiły natomiast w krajach trzecich ok. 32 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 1,4 proc. więcej niż w tym samym czasie 2013 r. Największym dostawcą była tradycyjnie Szwajcaria.