Oleiste od lat nie były tak tanie
Ceny nasion roślin oleistych oraz produktów ich przerobu spadają już od sezonu 2013/14. Wpływa na to kilka kilka czynników - duża podaż, mniejszy popyt i coraz większe zapasy.
Jak donosi Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w sezonie 2014/15 poprawiła się ponownie relacja podażowo-popytowa na światowym rynku oleistych. Według FAMMU/FAPA dotyczy to zwłaszcza soi, której zbiory w Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej były/są rekordowo wysokie.
Najnowsze dane wskazują, że w kwietniu wskaźniki cen nasion oleistych i olejów były o 24 proc. niższe od tych sprzed roku. Obecnie ich wartość jest najmniejsza od 5 lat. Z kolei stawki śrut poleciały w dół przez rok o 32 proc. i tak niskie nie były o 6 lat.
Według ekspertów FAO, w kolejnych miesiącach presję na dalsze spadki cen może wywierać duża podaż soi oraz wysokie zasiewy pod tegoroczne zbiory w USA.