Lockdown zakłócił handel w Broniszach. Ceny poszły w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-04-2021,10:35 Aktualizacja: 01-04-2021,10:39
A A A

Handel na rynku hurtowym w Broniszach jest przed świętami wielkanocnymi dość nieregularny, w jednym dniu ożywienie, w drugim cisza. Prawdopodobnie, to efekt wprowadzonych przez rząd obostrzeń - mówi Maciej Kmera, specjalista ds. rynku.

Na rynku jest znacznie mniej niż w poprzednich latach warzyw importowanych np. kalafiorów, papryki i porów. Opóźnione jest też dojrzewanie warzyw w Holandii. Oznacza to, że produkty, których brakuje są drogie.

Izba Zbożowo-Paszowa, ceny zbóż, eksport ziarna, pandemia koronawirusa

Mało ofert sprzedaży zbóż

Po okresie nieco większej rynkowej podaży zbóż, głównie pszenicy, obecnie liczba ofert sprzedaży ziarna spadła. Znacznie wzrosły ceny kukurydzy - jest jej mało na rynku może brakować do nowych zbiorów - informuje Izba...

Jest też niewiele polskich warzyw spod osłon, co sprawiła wyjątkowo zimna i mało słoneczna pogoda. Odnotowuje się około dwutygodniowe opóźnienie w wegetacji porównaniu do 2020 roku. Jest jedynie polska rzodkiewka, która kosztuje 2-3 zł za pęczek. Polskie pomidory i ogórki są nadal drogie. Szczypior, koperek natka pietruszki pochodzą głównie z importu.

Ceny pomidorów krajowych wynoszą ok. 13-15 zł/kg, a ogórków: gruntowych 10 zł/kg i szklarniowych 6-7 zł/kg. Marchew krajowa i holenderska kosztuje ok 1,5 zł/kg w klasie extra, podrożała cebula biała do 1 zł/kg. Tzw. ziemniaki młode z Egiptu i Cypru 2-2,75 zł/kg, stare z Holandii 0,66 zł/kg a krajowe 0,5-0,6 zł/kg

Obecnie są już dostępne greckie truskawki w cenie 15-18 zł kg w hurcie. Podaż ich jest dość duża, a popyt zależy od pogody, w cieplejszy dzień sprzedaje się ich więcej, w pochmurny mniej.

Nadal stosunkowo drogie są jabłka, ich cena w klasie extra waha się w granicach 2-4 zł/kg. Obecnie najdroższe są odmiany: Szara Renata, Cortland, Empir.

ceny żywności, Jakub Rybacki, Polski Instytut Ekonomiczny, przetwory mleczne

Żywność bardziej podrożeje w drugiej połowie roku

Ceny detaliczne żywności mocniej wzrosną w drugiej połowie roku - spodziewamy się dynamiki zbliżonej do 3 proc. - mówi Jakub Rybacki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak podał GUS w lutym ceny skupu podstawowych produktów rolnych:...

Z danych uzyskanych z rynku hurtowego wynika, że w ostatnim tygodniu marca, ceny importowanych warzyw są o ok. 19 proc. wyższe niż przed rokiem. Najbardziej podrożały pory (o ponad 100 proc.), papryka, kalafiory, pomidory koktajlowe, sałata lodowa. Tańsze niż w o tej samej porze ub.r. są m.in. cukinia, czosnek i młode ziemniaki.

O ponad 14 proc. droższe są krajowe warzywa. Największy wzrost ceny jest w przypadku brukselki (o 125 proc.), ogórków spod osłon, pietruszki, porów (wzrost o 100 proc), kapusty pekińskiej i koperku.

Taniej niż przed rokiem można kupić ziemniaki, chrzan i czosnek.

Owoce importowane są droższe o ok. 5 proc., a krajowe tańsze o 26 proc.
 

Poleć
Udostępnij