Jaja spożywcze potaniały w październiku. W Polsce ceny powyżej średniej
Komisja Europejska podała, że w październiku za 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M płacono średnio 128,6 euro. To o 3,9 proc. mniej niż we wrześniu, ale o 0,1 więcej niż przed rokiem.
Jaja potaniały w minionym miesiącu w 14 państwach Wspólnoty - najbardziej w Czechach (16 proc.), Francji i Słowenii (po 10 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. W Polsce ceny spadły o 5,4 proc. do 134,3 euro za 100 kilogramów i przewyższały średnią unijną o 4,4 proc. Przez rok nasze jaja podrożały o 3 proc.
Ceny za ten towar poszły w górę w 11 państwach UE - przede wszystkim na Malcie (6 proc.). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (205 euro/100 kg), a najmniej w Czechach (90 euro/100 kg).
Od stycznia do maja roku na unijnym rynku dominował spadek stawek, który wynikał z osłabienia popytu wewnętrznego oraz poprawy opłacalności produkcji z powodu niższych kosztów pasz dla niosek.
W czerwcu i lipcu jaja w UE znacznie podrożały w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony USA, borykających się z ptasią grypą. Od sierpnia ceny ponownie obniżyły się wraz ze spadkiem stawek zbóż i pasz, a co za tym idzie poprawą opłacalności produkcji.