Idzie wiosna. Warzywa i owoce tanieją
Dzięki poprawie pogody w Europie, spadły ceny importowanych warzyw. Niektóre są nawet tańsze niż rok wcześniej. Dotyczy to m.in. pomidorów, bakłażanów i papryki - poinformowała Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach.
W ostatnim tygodniu lutego importowane warzywa potaniały, dzięki ociepleniu w całej Europie. - Tę stabilizację przyspieszył w ostatniej dekadzie lutego zmniejszony popyt oraz dostawy warzyw z krajów Beneluxu - zaznacza.
Kupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie
Importowane bakłażany są sprzedawane obecnie na rynku hurtowym w Broniszach po 4-6 zł za kg, co oznacza spadek ceny o 1/5, w porównaniu ze stawkami z analogicznego okresu ub.r. Kalafiory kosztują 3,70-5,60 zł za sztukę (-15 proc. r/r).
O tyle samo potaniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje 9,6-11 zł za kg. Za zieloną trzeba zapłacić 7,50-8,50 zł. Pomidory importowane to wydatek rzędu 5-6,50 zł za kg (-30 proc. r/r).
Ogórki z importu są o 40 proc. droższe w porównaniu z ubiegłym rokiem i kosztują 8,25-10 zł za kg. Sałata lodowa, która do niedawna kosztowała ponad 200 proc. więcej niż rok wcześniej, teraz jest droższa zaledwie o 80 proc. i kosztuje od 4,50 do 5 zł za szt.
Rzodkiewka, która kojarzy się z wiosną, w całości pochodzi z importu i kosztuje w hurcie 1,2-1,5 zł za pęczek, czyli tyle samo co w ubiegłym roku.
O połowę tańsze są polskie warzywa z ubiegłorocznej produkcji takie jak: cebula, kapusta czy marchew. Za cebulę i kapustę białą trzeba zapłacić 30-60 groszy za kg, a za marchew 60-80 groszy.
Pojawiają się w Broniszach pierwsze polskie nowalijki pochodzące spod osłon - to ogórki i pomidory. Na razie są drogie, ale z każdym dniem produkcja szklarniowa będzie rosła. Krajowe pomidory są po 17-18 zł za kg, a ogórki spod osłon kosztują 7,5-9 zł/ kg. W porównaniu z minionym rokiem pomidory i ogórki są droższe o ok. 1/5.