Eksport żywności pobije rekord? Wysoka jakość robi swoje
W bieżącym roku może paść rekord eksportu polskiej żywności. W ubiegłym sprzedaliśmy na zagraniczne rynki produkty o wartości ponad 27 mld euro. Tegoroczne wyniki napawają - póki co - optymizmem.
Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zdradziła na antenie radiowej Jedynki, że w pierwszym półroczu wartość wysłanych towarów rolno-spożywczych wyniosła już blisko 14 mld euro. To o 5 proc. więcej niż przed rokiem.
Ceny żywności jeszcze nie poszły w górę przez suszę
Najwięcej eksportowaliśmy mięsa i jego przetworów (w tym mięsa drobiowego0, tytoniu, ryb i ich przetworów, produktów mlecznych oraz zbożowych, a także warzyw czy soków owocowych.
Zdaniem ekspertki do wzrostu wywozu przyczyniła się dobra koniunktura na zagranicznych rynkach, w tym wśród głównych partnerów handlowych Polski oraz rosnąca jakość żywności wytwarzanej w kraju. Sprawia to, że rośnie zaufanie zagranicznych konsumentów do polskiej żywności.
Przewidywania ekspertów mówią o tym, że wysyłki rodzimych produktów rolno-spożywczych mogą w tym roku osiągnąć rekordowy poziom 28 mld 800 mln euro. To o 4 proc. więcej niż w 2017 roku.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: Polskie Radio