Drogie importowane warzywa, a polskie w przystępnej cenie
Importowane warzywa z Włoch i Hiszpanii są na rynku hurtowym w Broniszach rekordowo drogie. Powodem jest ostry atak zimy w tych krajach , co znacznie zmniejszyło podaż warzyw.
O prawie o 230 proc. zdrożała sałata lodowa, średnio trzeba za nią zapłacić 9,30 zł/szt., importowany szpinak niedawno kosztował 9,50 zł za kg, pod koniec stycznia jednak jego cena doszła nawet do 22 zł/kg, co oznacza przeszło dwukrotny wzrost w stosunku do ceny maksymalnej z ubiegłego roku - informuje rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
W tym roku papryka w dobrej cenie. Znowu można zarobić
Natomiast nadal tanie są krajowe warzywa. Cebula, kapusta, ziemniaki i krajowe warzywa korzeniowe, w ofercie hurtowej rynku, są tańsze od 50 do 70 proc. w porównaniu z ceną z trzeciej dekady 2016 roku.
Najtańsza jest kapusta. Średnio trzeba za nią zapłacić 45 groszy za kilogram, gdy w ubiegłym roku kosztowała 1,43 zł/kg. Cena cebuli to 50 groszy za kilogram, czyli trzykrotnie niższa niż rok temu.
Pietruszka, która w ub. roku była sprzedawana średnio po 5 zł za kilogram, teraz kosztuje połowę tej ceny. Średnia cena kilograma marchwi to 68 groszy, czyli prawie 60 proc. mniej niż rok temu, marchew myta od 90 groszy do 1 złotego.
Sporo jabłek w chłodniach. A możliwości eksportu ograniczone
Jabłka Golden Delicius można kupić o 1/3 taniej niż przed rokiem, czyli za ok. 1,33 za kg. Lobo jest tańsze o ok. 10 proc., kosztuje średnio 1,15 zł/kg.
Jak zaznacza Skoczewska, ceny jabłek będą stopniowo rosły, gdyż sadownicy zaczynają sprzedawać owoce przechowywane w chłodniach z kontrolowaną atmosferą.
W ocenie analityków, w najbliższych tygodniach należy oczekiwać stopniowego wzrostu cen krajowych warzyw, natomiast ceny warzyw importowanych nie będą niższe, a raczej można spodziewać się ich wzrostu.