Zdrowa gleba to podstawa. Koalicja na spotkaniu w ministerstwie rolnictwa
- Przede wszystkim zwracamy uwagę na fakt, że ponad 64 proc. gleb uprawnych w Polsce jest kwaśnych albo bardzo kwaśnych, co skutkuje m.in. spadkiem plonów, słabą efektywnością nawożenia i szkodliwym wpływem na środowisko. Gleby te wymagają działań regeneracyjnych poprzez ich odkwaszenie – powiedział Marian Sikora.
Przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych (FBZPR) wyjaśnił w ten sposób przyczyny przystąpienia organizacji do „Koalicji na rzecz zdrowych gleb w Polsce”. Wraz z delegacją koalicji był 12 maja na spotkaniu z wiceministrem rolnictwa Lechem Kołakowskim.
Jest projekt narodowego programu
Wówczas przedstawiciele czternastu organizacji społecznych, samorządowych, związkowych, branżowych i producenckich zaprezentowali swoje cele.
Gleba potrzebuje wsparcia
„Przedstawiciele koalicji przekazali wiceministrowi Kołakowskiemu projekt Narodowego Powszechnego Programu Odkwaszenia Gleb w Polsce. Dokument ten został przygotowany przez ekspertów koalicji i zawiera propozycje rozwiązań dających nadzieję na powszechną regenerację gleb w Polsce. Przedstawiciele koalicji wyrazili nadzieję, że przekazane propozycje będą poddane analizie w MRiRW oraz posłużą zainicjowaniu prac legislacyjnych prowadzących do przyjęcia regulacji ustawowych, gwarantujących wieloletnie nakłady na rzecz podnoszenia jakości gleb w Polsce” – czytamy w komunikacie FBZPR.
Odpowiednie ph gleby jest kluczowe
Jak w nim dodano, wiceszef resortu zadeklarował wolę wsparcia postulatów odnoszących się do odkwaszenia gleb w Polsce. Bo negatywne konsekwencje utrzymywania aktualnego stanu w tym zakresie będą się potęgowały zarówno w zakresie jakości produktów rolnych, wysokości plonów, cen, jak i jakości żywności, ale także w wymiarze ochrony środowiska.
- Zdrowa gleba to podstawa. Dzięki odpowiedniemu pH gleby można budować jej żyzność, zwiększając w niej zawartość próchnicy, jak również stabilizując bilans wodny w czasach nasilających się susz. W efekcie gospodarstwo produkuje więcej i taniej, będąc mniej wrażliwe na niekorzystne zjawiska pogodowe - powiedziała cytowana w komunikacie Małgorzata Bojańczyk, dyrektor w Polskim Stowarzyszeniu Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz