SŁOMEX, czyli szybka mineralizacja resztek pożniwnych
INTERMAG wprowadził w tym sezonie trzy nowe preparaty: ROOTSTAR® – służący do stymulowania rozwoju systemu korzeniowego; FOSFYN® – przeznaczony do odżywiania roślin i redukcji stresów biotycznych oraz SŁOMEX® – stosowany do przyspieszania mineralizacji resztek pożniwnych.
Po zbiorze plonu zbóż, kukurydzy czy rzepaku na polu pozostają resztki pożniwne – korzenie, łuszczyny, strąki, plewy, opadłe liście, które są cennym źródłem nie tylko składników pokarmowych, ale też materii organicznej. Szybkość ich mineralizacji zależy od wielu czynników, głównie obecności i działalności mikroorganizmów glebowych, temperatury podłoża oraz opadów.
Specjaliści firmy INTERMAG opracowali wyjątkowo skuteczną formulację zawartą w produkcie przeznaczonym do przyspieszania dekompozycji resztek pożniwnych – SŁOMEX®. Preparat ten stymuluje rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za mineralizację materii organicznej.
Nawóz zawiera azot (z którego korzystają bakterie mineralizujące) oraz zestaw mikroelementów. Zawartość miedzi, cynku i manganu powoduje szybszy rozkład lignin, natomiast żelazo oraz molibden przyspieszają rozkład celulozy. Uzyskane w 2014 r. wyniki doświadczeń wskazują na znaczne zwiększenie aktywności mikroorganizmów glebowych, które są odpowiedzialne za odblokowywanie niedostępnych dla roślin form fosforu z gleby oraz na szybszy rozkład słomy, co przejawia się między innymi zwiększoną zawartością potasu w glebie. Użycie preparatu SŁOMEX® pozwala na zwiększenie tempa rozkładu resztek pożniwnych, jak argumentują eksperci INTERMAG, a tym samym szybsze uwalnianie składników pokarmowych, które zostaną wykorzystane przez rośliny następcze. Intensyfikacja procesu dekompozycji resztek pożniwnych poprawia żyzność gleby oraz ułatwia zabiegi agrotechniczne.
Tabela. Dawki i terminy stosowania preparatu SŁOMEX® w uprawie wybranych gatunków roślin uprawnych.
Ściernisko / Pozostawiona słoma | Terminy stosowania |
Dawka (l/ha) |
Rzepak | Krótko przed rozpoczęciem uprawek pożniwnych | 7-12 |
Zboża | 5-10 | |
Kukurydza | 10-20 | |
Strączkowe |