Otwarte Drzwi w IUNG-PIB w Puławach 2018
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach organizuje w dniach 21-25 maja 2018 r. Otwarte Drzwi.
Jak co roku tematyka szkoleniowa i demonstracyjna w ramach Otwartych Drzwi w IUNG-PIB Puławy jest bardzo bogata i każdy chętny znajdzie coś dla siebie. W wydarzeniu od wielu lat biorą udział studenci kierunku rolnictwa Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie. Tak też będzie i w tym roku.
Udział można zgłosić m.in. pocztą elektroniczną, faxem lub telefonicznie: e-mail: duw@iung.pulawy.pl, fax: 81/47-86-721; tel. 81/47-86-720 lub 81/47-86-723. W zgłoszeniu należy podać dzień oraz godzinę przyjazdu, czas trwania pobytu oraz wybrać tematykę.
Strip-till: to wcale nie takie trudne!
Osada Pałacowa:
- Organizacja i działalność IUNG-PIB - prezentacja (prof. dr hab. S. Krasowicz, dr M. Zarychta, dr A. Bochniarz);
- Transfer wyników badań IUNG-PIB dla doradztwa, szkół i praktyki rolniczej (dr M. Zarychta);
- Formy ochrony przyrody (dr G.Hołubowicz-Kliza);
- Rozpoznajemy drzewa i przyrodę w parku (dr G.Hołubowicz-Kliza);
- Rolnictwo a eutrofizacja (dr A. Tujaka);
- Rodzaje publikacji IUNG-PIB (dr A. Bochniarz);
- Krytoryjek olchowiec - szkodnik w uprawach wierzby krzewiastej (dr A. Bochniarz);
- Ochrona przyrody w działaniach rolno-środowiskowo-klimatycznych (mgr P. Safader);
- Historia ośrodka nauk rolniczych oraz zespołu parkowo-pałacowego w Puławach - spacer po parku (R. Stochmal);
- Rolnictwo ekologiczne w badaniach IUNG-PIB (dr K. Jończyk);
- Ochrona roślin w ekologicznym systemie produkcji (dr K. Jończyk);
-
Rolnictwo zrównoważone i metody oceny stopnia zrównoważenia na poziomie gospodarstwa (dr inż. A. Berbeć);
Badania nad materią organiczną w glebie - mamy powody do dumy
Wpływ różnych systemów uprawy roli i nawożenia roślin na zawartość w glebie lekkich frakcji materii organicznej oraz strukturę gleby był celem badań pracy doktorskiej mgr Anety Perzanowskiej z Katedry Agronomii, którą 4... - Nowości w uprawie roli (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.);
- Kształtowanie żyzności i urodzajności gleb poprzez wybrane zabiegi agrotechniczne (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.);
- Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku produktów ekologicznych w Polsce (dr K. Jończyk, dr J. Stalenga);
- Rolnictwo niskoemisyjne w praktyce (dr hab. M. Matyka, prof. nadzw.);
- Znaczenie i ochrona bioróżnorodności na obszarach rolniczych oraz instrumenty wsparcia w ramach WPR i PROW (dr hab. B. Feledyn-Szewczyk);
- Wpływ nieprodukcyjnych elementów krajobrazu na bioróżnorodność na gruntach ornych (dr inż. P. Radzikowski);
- Wpływ rolnictwa ekologicznego na różne grupy organizmów (dr inż. P. Radzikowski);
- Biogaz - energia z rolnictwa (mgr inż. A. Witorożec);
- Rolnictwo inteligentne klimatycznie (dr hab. J. Kozyra);
- Uprawa "przewódkowych" odmian pszenicy jarej (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.);
- Technologie produkcji roślin uprawnych w warunkach zmian klimatycznych (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.);
- Badania nad agrotechniką zbóż jako przesłanki doskonalenia technologii ich produkcji (dr hab. A. Sułek);
- Wpływ zabiegów agrotechnicznych na jakość materiału siewnego (dr hab. A. Sułek);
- Substancje bioaktywne obecne w ziarniakach zbóż (dr hab. A. Sułek);
Regulatory wzrostu pszenicy ozimej
- Pszenżyto zboże paszowe (dr hab. B. Jaśkiewicz);
- Znaczenie i perspektywy uprawy zbóż niechlebowych (dr hab. D. Leszczyńska);
- Integrowana uprawa jęczmienia (dr hab. D. Leszczyńska);
- Praktyczne znaczenie allelopatii w rolnictwie ekologicznym i integrowanym (dr hab. D. Leszczyńska);
- Agrotechnika jęczmienia browarnego (prof. dr hab. K. Noworolnik);
- Zawartość mikotoksyn w ziarnie - ważny wskaźnik jakości zbóż (prof. dr hab. G. Podolska, mgr E. Boguszewska);
- Zmienność cech jakościowych rejestrowanych odmian żyta (prof. dr hab. G. Podolska);
- Jakość ziarna pszenicy w warunkach integrowanej technologii (prof. dr hab. G. Podolska, mgr E. Boguszewska);
- Biowęgiel - możliwości zastosowania w rolnictwie (dr M. Wyzińska);
- Mechanizm działania herbicydów (dr P. Nieróbca);
- Przydatność lucerny do wypasania (dr E. Gaweł);
- Rola roślin motylkowatych drobnonasiennych w rolnictwie ekologicznym (dr E. Gaweł);
- Koncentrat białkowy z lucerny w żywieniu zwierząt i ludzi (dr E. Gaweł);
- Oddziaływanie pól magnetycznych na organizmy żywe (prof. dr hab. J. Podleśny);
- Możliwości zwiększenia produkcji białka paszowego z nasion roślin strączkowych w Polsce (prof. dr hab. J. Księżak);
- Ochrona przyrody i bioróżnorodności w Polsce (dr hab. M. Staniak, prof. nadzw.);
- Możliwość uprawy soi w Polsce (prof. dr hab. J. Księżak);
- Soja we współczesnej diecie i medycynie (mgr A. Stępień);
- Ekonomiczna ocena uprawy wybranych gatunków roślin pastewnych (dr J. Bojarszczuk);
-
Są nowe odmiany i technologie upraw roślin białkowych
Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych... - Rośliny strączkowe w płodozmianie (mgr inż. K. Czopek);
- Wykorzystanie mapy glebowo-rolniczej i systemu informacji przestrzennej dla potrzeb rolnictwa i ochrony środowiska (dr J. Jadczyszyn);
- Wpływ konserwujących systemów uprawy gleby na nasilenie spływu powierzchniowego i erozji gleby (dr J. Jadczyszyn);
- Rozwój obszarów wiejskich w uwarunkowaniach Unii Europejskiej (prof. dr hab. F. Woch);
- Metody ograniczania procesów erozji wodnej (dr E. Nowocień);
- Znaczenie biotechnologii w naukach rolniczych: analizy molekularne w badaniach patogenów roślinnych (dr M. Przybyś - prezentacja w laboratorium); kultury In vitro w badaniach rolniczych (dr A. Trojak-Goluch - prezentacja w laboratorium);
- Charakterystyka procesu produkcji surowca tytoniowego w Polsce (dr A. Trojak-Goluch - wykład i demonstracja w szklarni);
- Dzikie krewniaki tytoniu - źródło genów odporności na choroby tytoniu (mgr A. Depta - wykład i demonstracja w szklarni) - tylko 22, 23 i 25 maja;
-
Uprawa tytoniu na Zamojszczyźnie
Tytoń jest gatunkiem należącym do rodziny psiankowatych. Polska należy do grona najważniejszych jego producentów w Europie. Uprawą tytoniu zajmują się głównie mniejsze, rodzinne gospodarstwa wschodniej i południowej Polski. Jednym z... - Nauka w służbie praktyki - produkcja zdrowych sadzonek chmielu (dr U. Skomra – wykład i demonstracja w szklarni);
- Roślina - zielony bioreaktor, czyli o tym jak wykorzystać rośliny do produkcji szczepionek, leków i użytecznych związków chemicznych (dr M. Przybyś - wykład);
- Techniki rozdziału związków chemicznych - chromatografia i elektroforeza (dr M. Przybyś - wykład i prezentacja w laboratorium);
- Podstawy żywienia i nawożenia roślin uprawnych (dr hab. A. Podleśna);
- Znaczenie odczynu gleb w produkcji roślinnej (dr P. Ochal);
- Rolnicze wykorzystanie pofermentu z biogazowi (dr R. Winiarski);
- Znaczenie substancji humusowych dla gleby i roślin (dr D. Pikuła);
- Znaczenie siarki we współczesnym rolnictwie (dr hab. A. Podleśna);
- Rola bakterii wiążących azot atmosferyczny w obiegu azotu w przyrodzie (prof. dr hab. S. Martyniuk);
- Mikoryza - symbioza grzybów z roślinami - biologia i znaczenie gospodarcze (dr A. Księżniak);
- Ryzosfera - źródło bakterii promujących wzrost roślin (mgr M. Woźniak);
- Mikrobiologia gleb - ocena aktywności biologicznej gleb w badaniach rolniczych (dr A. Gałązka);
- Rola szczepionek bakteryjnych w uprawie roślin bobowatych (mgr M. Kozieł);
- Bioróżnorodność środowiska glebowego - metodyka badań (dr A. Gałązka);
-
Rola glomaliny - glikoproteiny glebowej produkowanej przez grzyby endomykoryzowe w poprawie jakości gleb (dr A. Gałązka);
Zwalczanie chwastów w uprawie tytoniu
W uprawie tytoniu podobnie jak w innych uprawach rolniczych należy zwrócić znaczną uwagę na walkę z chwastami. Z uwagi na uprawę tytoniu w szerokich rzędach ułatwione jest ich zwalczanie mechaniczne. Aby skutecznie walczyć z zachwaszczeniem...
Hala Wegetacyjna Puławy:
- Prezentacja doświadczeń wazonowych i na mikroparcelach glebowych (dr P. Nieróbca, dr hab. D. Leszczyńska, dr hab. B. Jaśkiewicz, dr M. Wyzińska);
- Prezentacja oceny jakości ziarna zbóż (mgr E. Boguszewska);
- Prezentacja prac prowadzonych na jednej z najstarszych Stacji Meteorologicznych w Polsce (mgr T. Jóźwicki, mgr J. Królikowski);
- Metodyka i sposób przygotowywania doświadczeń na hali wegetacyjnej (dr P. Nieróbca);
Hala Wegetacyjna w RZD Grabów:
- Wpływ gleb o zróżnicowanym uziarnieniu na rozwój i plon jęczmienia jarego w warunkach stresu suszy - prezentacja doświadczenia wazonowego (mgr B. Bartosiewicz);
Rolniczy Zakład Doświadczalny IUNG-PIB "Kępa" w Puławach – Gospodarstwo Osiny:
- Demonstracja łanowych doświadczeń polowych nad porównaniem systemów gospodarowania (ekologiczny, integrowany, intensywny, monokultura) (dr K. Jończyk);
- Demonstracja doświadczeń nad uprawą roślin na cele energetyczne (dr hab. M. Matyka, prof. nadzw.);
- Demonstracja łanowych doświadczeń z technologiami produkcji ziarna zbóż (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw., dr hab. A. Sułek, dr hab. D. Leszczyńska, dr P. Nieróbca).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś