Są nowe odmiany i technologie upraw roślin białkowych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-04-2018,10:25 Aktualizacja: 27-04-2018,10:43
A A A

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych technologii upraw.

Instytuty badawcze podległe ministrowi rolnictwa przedstawiły rezultaty prac trzech programów wieloletnich, realizowanych w IUNG w Puławach oraz w Instytucie Ochrony Roślin.

soja, SolarCorn, uprawa soi, szkolenie z zakresu uprawy soi i doboru odmian

Wszyscy chcą białka pochodzenia sojowego bez GMO

21 lutego firma SolarCorn zaprosiła swoich klientów na spotkanie szkoleniowe do Cycowa (powiat łęczycki, woj. lubelskie). Głównym tematem była soja, której uprawa staje się coraz popularniejsza na Lubelszczyźnie. - Szkolenie z...

- Instytuty naukowe wykonują prace służebne wobec rolników i rolnictwa, ta bardzo ważna praca odbywa się w cieniu i nie zawsze jest dostrzegana. Pragnę, aby instytuty pokazały swoje osiągnięcia, gdyż ich praca przekłada się na wysokie miejsce polskiego rolnictwa w Europie i na świecie - powiedział Zbigniew Babalski, wiceminister rolnictwa.

Polityk zwrócił ponadto uwagę na duże zainteresowanie współpracą z polskimi instytutami ze strony zagranicznych partnerów.

- Ten temat jest obecny praktycznie podczas wszystkich kontaktów bilateralnych - dodał.

Prof. Bożena Łozowicka, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin mówiła o 5-letnim programie "Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska", który realizowane jest już po raz trzeci.

pasze gmo, gmo, krzysztof jurgiel, alternatywne źródła białka, pasze wysokobiałkowe, soja

Jak zastąpić soję GMO krajowym białkiem? Resort szuka rozwiązań

Resort rolnictwa po raz kolejny zamierza przedłużyć termin wejścia w życie zakazu karmienia zwierząt paszami GMO do końca 2024 r. Jednocześnie przygotowywany jest program, który pozwoli na częściowe zastąpienie importowanej soi krajowymi...

Prace badawcze polegają na opracowaniu programów ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami dla różnych rodzajów upraw. Chodzi też o opracowanie różnych metodyk integrowanej ochrony roślin, czyli takiego stosowania środków ochronnych, by w jak najmniej szkodziły środowisku, czyli ograniczenia stosowania substancji chemicznych do minimum.

Prof. Stanisław Krasowicz, wicedyrektor Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa mówiąc o wieloletnim programie "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju" podkreślił, że prace mają na celu częściowe wyeliminowanie z pasz genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, której Polska importuje ok. 2 mln ton.

Naukowiec zaznaczył, że celem jest nie tylko uzyskanie większej ilości krajowego białka, ale także szersze wprowadzenie roślin strączkowych i motylkowych do zmianowania upraw. Obecnie w Polsce nastąpiła znaczna koncentracja upraw zbóż, a to wyjaławia glebę.

pasze gmo, gmo, ewa lech, alternatywne źródła białka, pasze wysokobiałkowe, soja

Resort szuka możliwości zastąpienia soi GMO innymi paszami białkowymi

Ministerstwo Rolnictwa prowadzi wielokierunkowe działania, które mają zmniejszyć deficyt krajowego białka w żywieniu zwierząt - zapewniła Ewa Lech, wiceminister rolnictwa. Z końcem roku mija termin stosowania soi GMO w paszach i resort na...

Krasowicz wyjaśnił, że program realizuje konsorcjum złożone z kilku instytutów badawczych. Pracuje się nad różnymi aspektami produkcji roślin białkowych - od agrotechniki po aspekty ekonomiczne produkcji.

- Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu, opracowano 19 technologii upraw, trawią prace nad uprawami soi, które można by prowadzić w polskich warunkach. Opracowano kilkadziesiąt receptur mieszanek paszowych dla świń i drobiu, tak by wprowadzić krajowe rośliny do karmienia zwierząt - wyliczał.  

W tej chwili powierzchnia roślin strączkowych wynosi ok. 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w zależności od regionu. Duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim. Aby popularyzować wyniki badań, został utworzony wirtualny magazyn białka roślinnego http://bialkoroslinne.iung.pl/.

Dyrektorzy instytutów informując o realizacji programów badawczych zwrócili uwagę na powiązania nauki z praktyką, a więc na przekazywanie wiedzy rolnikom poprzez szkolenia i współpracę z ośrodkami doradztwa rolniczego i szkołami rolniczymi.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij