Są nowe odmiany i technologie upraw roślin białkowych
Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych technologii upraw.
Instytuty badawcze podległe ministrowi rolnictwa przedstawiły rezultaty prac trzech programów wieloletnich, realizowanych w IUNG w Puławach oraz w Instytucie Ochrony Roślin.
Wszyscy chcą białka pochodzenia sojowego bez GMO
- Instytuty naukowe wykonują prace służebne wobec rolników i rolnictwa, ta bardzo ważna praca odbywa się w cieniu i nie zawsze jest dostrzegana. Pragnę, aby instytuty pokazały swoje osiągnięcia, gdyż ich praca przekłada się na wysokie miejsce polskiego rolnictwa w Europie i na świecie - powiedział Zbigniew Babalski, wiceminister rolnictwa.
Polityk zwrócił ponadto uwagę na duże zainteresowanie współpracą z polskimi instytutami ze strony zagranicznych partnerów.
- Ten temat jest obecny praktycznie podczas wszystkich kontaktów bilateralnych - dodał.
Prof. Bożena Łozowicka, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin mówiła o 5-letnim programie "Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska", który realizowane jest już po raz trzeci.
Jak zastąpić soję GMO krajowym białkiem? Resort szuka rozwiązań
Prace badawcze polegają na opracowaniu programów ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami dla różnych rodzajów upraw. Chodzi też o opracowanie różnych metodyk integrowanej ochrony roślin, czyli takiego stosowania środków ochronnych, by w jak najmniej szkodziły środowisku, czyli ograniczenia stosowania substancji chemicznych do minimum.
Prof. Stanisław Krasowicz, wicedyrektor Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa mówiąc o wieloletnim programie "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju" podkreślił, że prace mają na celu częściowe wyeliminowanie z pasz genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, której Polska importuje ok. 2 mln ton.
Naukowiec zaznaczył, że celem jest nie tylko uzyskanie większej ilości krajowego białka, ale także szersze wprowadzenie roślin strączkowych i motylkowych do zmianowania upraw. Obecnie w Polsce nastąpiła znaczna koncentracja upraw zbóż, a to wyjaławia glebę.
Resort szuka możliwości zastąpienia soi GMO innymi paszami białkowymi
Krasowicz wyjaśnił, że program realizuje konsorcjum złożone z kilku instytutów badawczych. Pracuje się nad różnymi aspektami produkcji roślin białkowych - od agrotechniki po aspekty ekonomiczne produkcji.
- Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu, opracowano 19 technologii upraw, trawią prace nad uprawami soi, które można by prowadzić w polskich warunkach. Opracowano kilkadziesiąt receptur mieszanek paszowych dla świń i drobiu, tak by wprowadzić krajowe rośliny do karmienia zwierząt - wyliczał.
W tej chwili powierzchnia roślin strączkowych wynosi ok. 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w zależności od regionu. Duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim. Aby popularyzować wyniki badań, został utworzony wirtualny magazyn białka roślinnego http://bialkoroslinne.iung.pl/.
Dyrektorzy instytutów informując o realizacji programów badawczych zwrócili uwagę na powiązania nauki z praktyką, a więc na przekazywanie wiedzy rolnikom poprzez szkolenia i współpracę z ośrodkami doradztwa rolniczego i szkołami rolniczymi.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz