Na polach straty niewielkie, w sadach ogromne
Według wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest większa o 3 proc. od ubiegłorocznej i wynosi około 7 milionów hektarów.
Analitycy przewidują ponadto, że areał uprawy rzepaku i rzepiku ogółem wzrośnie o ok. 3 proc. do ponad 0,8 mln ha, natomiast buraków cukrowych spadnie o 6 proc. do ok. 192 tys. ha.
Stan upraw na północnym Mazowszu
Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w bieżącym roku były niewielkie i wyniosły: dla jęczmienia 0,8 proc., pszenicy 0,6 proc., pszenżyta 0,4 proc., mieszanek zbożowych 0,6 proc. i żyta 0,4 proc. Niewielkie straty odnotowano też w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - ponad 1,4 proc. areału zasianego jesienią 2016 roku.
Występujące duże wahania i spadki temperatury w maju (nawet do -8 stopni C) niekorzystnie wpłynęły na stan kwitnącego rzepaku oraz drzew i krzewów owocowych, a także plantacji jagodowych.
Przezimowanie roślin sadowniczych zimą było na ogół dobre, dopiero na przełomie kwietnia i maja odnotowano lokalnie spore straty mrozowe w kwitnących drzewach i krzewach owocowych. Ujemne temperatury pod koniec kwietnia spowodowały przemarznięcie kwiatów i pąków również na plantacjach jagodowych.
Wiosenna wegetacja w 2017 roku - podobnie jak przed rokiem - rozpoczęła się dość wcześnie. Niekorzystnym czynnikiem były jednak wspomniane wiosenne chłody oraz nadmierne uwilgotnienie gleby. Wpłynęło to na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniło wschody oraz spowolniło wegetację.
Kwitnienie drzew i krzewów owocowych oraz wschody roślin warzywniczych przebiegały w zróżnicowanych warunkach (w zależności od regionu) i było uzależnione od ukształtowania terenu i zaawansowania wegetacji.
Stan zasiewów zbóż ozimych i rzepaku ozimego w połowie maja był nieco lepszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, mimo opóźnienia wegetacji.