Studenci WRiE SGGW zwiedzili ZUBR
W dniu 11 grudnia 2023 roku, studenci i studentki Wydziału Rolnictwa i Ekologii SGGW w Warszawie, w ramach fakultetu Rośliny bobowate w rolnictwie integrowanym, odwiedzili Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku, należący do spółki Agrolok.
Zakład funkcjonuje od 2018 roku i stale jest ulepszany. Jest to największa inwestycja Agroloku i jednocześnie projekt na skalę europejską. Studenci mieli niepowtarzalną okazję zwiedzenia linii produkcyjnej, hal magazynowych i wysłuchania wykładu dotyczącego technologii uszlachetniania białka roślinnego.
WRiE SGGW będzie współpracował ze spółką Bhumi
Po zapoznaniu się z przepisami BHP obowiązującymi na terenie Zakładu, grupa rozpoczęła zwiedzanie od hal magazynowych do przechowywania produktów paszowych wytwarzanych w Zakładzie. Następnie studenci udali się na halę produkcyjną, gdzie zapoznali się z kilkuetapowym procesem obróbki roślinnego surowca białkowego, aż do wytworzenia wysokobiałkowych produktów paszowych na bazie soi i rzepaku o korzystnym składzie aminokwasowym i wysokiej strawności białka.
Po zwiedzaniu terenu Zakładu, studenci wysłuchali merytorycznego wykładu, po którym mieli okazję do zadawania pytań i dyskusji z pracownikami Zakładu. Studenci skosztowali też ciastek sojowych, wypiekanych dla Zakładu przez zaprzyjaźnioną piekarnię.
Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW po raz pierwszy gościł w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego, ale z pewnością nie ostatni. Spotkanie było dla studentów cennym doświadczeniem i obfitowało w merytoryczną wiedzę.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz