Strączkowe
RSS-
02-01-2024,10:00
Importujemy rocznie blisko 3 mln ton śruty sojowej
Polska jest europejskim liderem w produkcji drobiu oraz ważnym producentem bydła i trzody. Te zwierzęta potrzebują wysokiego białka. W tej grupie komponentów paszowych dominuje śruta sojowa, -
21-12-2023,10:30
Agrotechnika soi jest dobrze dopracowana
Uprawa uproszczona soi wymaga zdecydowanie więcej wiedzy i umiejętności. Jednak taki system uprawy powoduje, że magazynujemy wodę, bo mamy resztki. -
20-12-2023,10:25
Ochrona roślin soi czyli odchwaszczanie
Preparatów handlowych do zwalczania chwastów w soi jest już dużo, bo łącznie 92. Jednak realne możliwości ochrony określa liczba substancji czynnych. -
20-12-2023,6:50
Najlepsze odmiany bobiku 2023
Zróżnicowanie plonowania odmian wysokotaninowych wyniosło 18 proc. wzorca (7,4 dt/ha), a niskotaninowych 3 proc. wzorca (1,2 dt/ha). -
19-12-2023,9:00
Szczepionki bakteryjne i grzybowe soi
Szczepienie soi jest konieczne. Gatunek ten jest nowy w naszym agroekosystemie i żadne naturalnie występujące w naszych glebach rizobia nie tworzą z nim efektywnych układów symbiotycznych. -
15-12-2023,15:20
Soja ma ogromny potencjał. Czy zostanie wykorzystany?
Warunki klimatyczno-glebowe w naszym kraju pozwalają na zwiększenie zasiewów soi z obecnych 44,6 tys. ha do nawet 600 tys. ha w przyszłości.