Ochrona roślin soi czyli odchwaszczanie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-12-2023,10:25 Aktualizacja: 20-12-2023,6:39
A A A

Odchwaszczanie soi to najważniejszy zabieg ochronny w tej uprawie. Dlatego niedobór skutecznych rozwiązań może hamować rozwój tych roślin.

Najważniejszym chwastem jest komosa biała, czyli bardzo powszechny i jednocześnie uciążliwy gatunek. Jeśli rolnicy otrzymają narzędzi i wiedzy, żeby nad nią zapanować i zabezpieczyć plantacji soi przed zachwaszczeniem wtórnym, wówczas jej uprawa nie będzie się rozwijać.

Preparatów handlowych do zwalczania chwastów w soi jest już dużo, bo łącznie 92. Jednak realne możliwości ochrony określa liczba substancji czynnych.

soja, uprawa soi, śruta sojowa, hodowla soi, Stowarzyszenie Polska Soja, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB

Szczepionki bakteryjne i grzybowe soi

Szczepionki bakteryjne i grzybowe mają ściśle ukierunkowane działanie, bo stymulują wzrost i rozwój tylko konkretnej rośliny. W przypadku soi powszechnie stosowane są szczepionki zawierające bakterie wiążące azot atmosferyczny...

Dr hab. Roman Krawczyk, herbolog z Instytutu Ochrony Roślin – PIB, podczas Forum Sojowego, które odbyło się 23-24 listopada br. w Ożarowie Mazowieckim poinformował, że aktualnie dopuszczonych do stosowania w soi jest 14 substancji czynnych o 14 mechanizmach działania.

Większość z nich ma działanie doglebowe, a zaledwie 2 służą do zabiegów powschodowych. W dodatku obie zakwalifikowane są przez Komisję Europejską jako "do zastąpienia". A to oznacza, że ich los jest niepewny.

– Herbicyd Julius 424 EC to pierwszy środek chwastobójczy, który dzięki staraniom Stowarzyszenia Polska Soja został dopuszczony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi do stosowania w uprawie soi – mówi Mariusz Wojtyna ze stowarzyszenia dodając:

– Zawiera on dwie substancje czynne: petoksamid oraz chlomazon. Łączymy go z Sencorem Liquid 600 SC w celu poszerzenia spektrum działania, a jego działanie prezentowaliśmy producentom soi na naszych sojowych poletkach pokazowych. W ten sposób oddolnie staramy się, aby lista dostępnych rozwiązań mimo wszystko się powiększała, a nie kurczyła.

Wielkość strat w uprawie soi powodowanych występowaniem chorób grzybowych szacuje się na 15-20%.

soja, uprawa soi, śruta sojowa, hodowla soi, Stowarzyszenie Polska Soja, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB

Soja ma ogromny potencjał. Czy zostanie wykorzystany?

Soja, będąca rośliną oleisto-białkową, kryje w sobie ogromny potencjał, który dotychczas nie został nawet w części wykorzystany. Forum Sojowe: “Soja w Polsce – potencjał i perspektywy” odbyło się 23-24 listopada br. w...

Zdaniem prof. Marka Korbasa, fitopatologa z Instytutu Ochrony Roślin – PIB, producenci soi najczęściej zgłaszają plamistości, które występują na liściach. Mogą one być wywoływane przez różne czynniki.

Najczęściej w takich sytuacjach zabieg fungicydowy nie jest potrzebny, bo nie został przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości.

Podstawą ochrony soi przed chorobami jest zapobieganie, czyli zaprawianie. Niestety, do zaprawiania nasion dopuszczona jest tylko jedna substancja czynna tj. fludioksonil, co nie pozostawia wyboru.

Zidentyfikowane wyzwania w zakresie ochrony soi przed agrofagami:

  • pilna potrzeba rozszerzenia prac nad rejestracją herbicydów opartych na nowych substancji czynnych, ze szczególnym uwzględnieniem zabiegów powschodowych, w tym tifensulfuronu metylowego;
  • sprawdzenie wpływu herbicydów doglebowych i nalistnych na plonowanie soi i wysokość osadzenia najniższego strąka;
  • sprawdzenie fitotoksyczności pozostałości herbicydów stosowanych w przedplonie;
  • ochrona zasiewów soi przed ptakami, ze szczególnym uwzględnieniem poletek doświadczalnych;
  • określenie progów szkodliwości dla chorób i szkodników, które mogą stanowić zagrożenie dla soi.

Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
 

 

Poleć
Udostępnij