Ulubiony owoc Europejczyków. Zjadamy nawet 18 kg rocznie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-01-2015,15:25 Aktualizacja: 20-01-2015,13:30
A A A
Ulubionym owocem Europejczyków jest słodkie jabłko. W następnej kolejności sięgamy po banany. Statystyczny mieszkaniec UE zjada 18 kg jabłek rocznie, a średnia na świecie to 8,2 kg. 
 
Jabłka są najpopularniejszym owocem wśród państw unijnych, tuż za nimi plasują się banany oraz owoce cytrusowe i dopiero potem gruszki. Jednym wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie częściej niż po jabłka sięga się po pomarańcze - informuje FAMMU/FAPA.
 
Najwięcej produkuje się słodkich - żółtych lub zielonych - jabłek Golden Delicious (ponad 2,5 mln. ton) oraz słodkich, czerwonych jabłek odmiany gala - (dane za 2014 r.) - ok. 1,3 mln ton. Kolejne miejsce zajmuje najbardziej popularna odmiana w naszym kraju Idared, której zaletą jest łatwa uprawa i dobre przechowywanie.
 
Szacuje się, że w zakończonym w czerwcu ub.r. sezonie 2013/2014 unijni obywatele zjedli ponad 8 mln ton jabłek. Do przetwórstwa trafiło 2,95 mln ton, a na eksport 1,57 mln ton. 
 
Unijne jabłka były przede wszystkim eksportowane na rynek rosyjski, ukraiński oraz algierski. W sumie w minionym sezonie wywieziono ponad 900 tys. ton ton. Najważniejszymi unijnymi eksporterami była Polska, Francja oraz Włochy.
 
Do Unii sprowadzono w tym czasie niecałe 622 tys. ton tych owoców. Od lat największymi dostawcami jabłek na rynek unijny są kraje z półkuli południowej, głównie Nowa Zelandia, Chile oraz Południowa Afryka. Łącznie z tych trzech kierunków sprowadzono ponad 350 tys. ton jabłek. Wielkość importu zależy przede wszystkim od zbiorów.
 
Wstępne szacunki zakładają, że w sezonie 2014/2015, z uwagi na lepsze zbiory, konsumpcja jabłek wzrośnie do ok. 8,7 mln ton, a eksport zmniejszy się z uwagi na rosyjskie embargo. Spadnie także import.
 
W Polsce, która jest największym producentem jabłek w Unii (ok. 3,5 mln ton), konsumpcja wynosi 16 kg jabłek rocznie na osobę, czyli jest mniejsza niż średnia unijna. 
 
Najwięcej owoców je się w Austrii, ale wyprzedza nas wiele krajów m.in, Niemcy, Belgia, Holandia. Najmniejsze spożycie jabłek jest na Litwie (6 kg rocznie), ale mało tych owoców także jedzą w Bułgarii, Irlandii i Grecji.
 
Natomiast w Chinach, które są największym producentem jabłek na świecie (produkcja 38-40 tys. ton) każda osoba zjada aż 23 kg jabłek wobec średniej światowej na poziomie 8,2kg. 
Poleć
Udostępnij