Polska największym producentem jabłek w Unii Europejskiej
Z okazji Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu zorganizowali w gospodarstwie sadowniczym w Trzeku (woj. wielkopolskie) konferencję prasową pt. "Jabłka krajowe - smaczne i zdrowe".
28 września - Światowym Dniem Jabłka
- Wybierając polskie jabłka nie tylko wspieramy rodzimych producentów, ale również dbamy o środowisko naturalne. Nie musimy ich transportować z innych części świata, jak to ma miejsce w przypadku cytrusów, a tym samym zmniejszamy nasz ślad węglowy - zaznaczył Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
- Co ważne, kupując lokalnie produkowane jabłka, sprawiamy, że więcej pieniędzy zasila budżet krajowy - dodał.
O tym, że produkcja owoców może być nie tylko źródłem zarobkowania, ale także pasją mówiła Małgorzata Prządak: - Z wykształcenia, powołania i zamiłowania jesteśmy ogrodnikami. Trzymamy się tradycyjnych metod upraw, dzięki którym od 30 lat pozyskujemy smaczne i zdrowe owoce, które dostarczamy do sklepów ze zdrową żywnością w Poznaniu i okolicach.
- Podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że najwyższą wartość odżywczą mają owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej. A polskie jabłka to przede wszystkim bogate źródło witamin, minerałów i błonnika. Są nie tylko wysokiej jakości, smaczne, ale i zdrowe - podkreślił Wroński.
Złodziejski kwintet odpowie za kradzież jabłek
- Polskie jabłka, a także inne popularne owoce regularnie poddawane są wnikliwym kontrolom zarówno na etapie produkcji, jak i sprzedaży oraz eksportu. Kontrole potwierdzają, że polskie produkty są bezpieczne i wolne od niechcianych agrofagów czy pestycydów, dlatego PIORiN zachęca do kupowania owoców, a w szczególności jabłek pochodzących od polskich producentów - zaznaczył Adam Błochowiak, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Podczas konferencji nie tylko mówiono o wyższości rodzimych owoców nad importowanym cytrusami, ale także pracownicy obu instytucji pomagali właścicielom sadu w zbiorze jabłek.
Jabłka zdecydowanie dominują w krajowej strukturze produkcji owoców, a Polska jest ich największym producentem w Unii Europejskiej i trzecim na świecie.
Udział naszego kraju w światowej produkcji jabłek wynosi około 5 proc., a w unijnej 27 proc. Polskie sadownictwo charakteryzuje się bogactwem odmian jabłek o zróżnicowanym smaku, formie i przeznaczeniu.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś