Według Światowego Stowarzyszenia Jabłoni i Gruszy (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na początku lutego wynosiły 3,66 mln ton. To aż o 10,8 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Według Światowego Stowarzyszenia Jabłoni i Gruszy (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na początku lutego wynosiły 3,66 mln ton. To aż o 10,8 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Tak wynika z danych zaprezentowanych podczas warszawskiego Sadowniczego Forum Ekonomicznego, na które powołują się analitycy BGŻ. Tylko w polskich magazynach i chłodniach zalega 1,016 mln ton owoców, czyli o 15,8 proc. więcej niż 12 miesięcy temu.
W styczniu i lutym - w naszym kraju oraz innych państwach UE - przybywało jednak coraz mniej owoców. Na początku grudnia 2014 r. średnie unijne zapasy były o 12,5 proc. wyższe od ubiegłorocznych, a na początku stycznia już "tylko" o 11,6 proc.
Oznacza to, że w minionych dwóch miesiącach we Wspólnocie sprzedano więcej jabłek niż rok wcześniej. Z danych WAPA wynika, że w styczniu i lutym na rynek trafiło 1,45 mln ton (+16 proc.), z czego 450 tys. ton (+23 proc.) w Polsce.
Przy ograniczeniu eksportu wynika to z rosnącego popytu na krajowym rynku. To z kolei efekt niskich cen owoców, ich promocji oraz lepszej jakości. Według danych IERiGŻ-PIB w styczniu jabłka były aż o 34 proc. tańsze niż rok wcześniej i kilogram kosztował średnio 1,05 zł. Przy tak wysokich zapasach w najbliższym czasie stawki nie powinny wzrosnąć.