Szukaj nowości dla rzepaku
Lipiec to pora zbioru rzepaku ozimego, ale producenci rolni muszą już myśleć o nowym sezonie, bo do siewów pozostało stosunkowo niewiele czasu. Warto poszukać nowych, jeszcze do tej pory być może niestosowanych w produkcji rozwiązań technologicznych.
Jesienią w uprawie rzepaku ozimego standardem jest aplikacja dolistna fungicydów o działaniu regulatorów wzrostu. W ostatnich latach coraz częściej w praktyce można spotkać ze stosowaniem dolistnym w tym terminie produktów zawierających krzem.
Lepiej plonują po krzemie
W jednym z doświadczeń przeprowadzonych na Zamojszczyźnie w latach 2010/2011 – 2011/2012 jednokrotne zastosowanie dolistne w fazie 4-6 liści rzepaku (BBCH 14-16) kalcytu morskiego, którego głównymi składnikami są krzem i wapń, spowodowało prawie trzykrotne zmniejszenie ubytków roślin po zimie (z 14,7 do 5,3 proc.). Mogło to być spowodowane korzystniejszym pokrojem roślin przed wejściem w stan spoczynku: obniżeniem o 18,7 proc. wysokości osadzenia pąka wierzchołkowego oraz zwiększeniem długości korzenia palowego o 4,9 proc. w stosunku do wariantu bez aplikacji dolistnej krzemu. W efekcie plon nasion wzrósł o 13,7 proc.
Częściowo zbliżone wyniki uzyskali naukowcy z Akademii Podlaskiej w Siedlcach, którzy w latach 2013/2014 i 2015/2016 jesienią w fazie 2-4 liści rzepaku (BBCH 12-14) używali stymulatora wzrostu zawierającego krzem. Jego zastosowanie spowodowało zwiększenie liczby liści rozetowych o 3,9 proc., średnicy szyjki korzeniowej o 4,2 proc., wysokości wyniesienia stożka wzrostu o 2,3 proc. oraz długości korzenia palowego o 2,4 proc. w porównaniu z kombinacją bez tego zabiegu. Udział roślin, które dobrze przezimowały w obu wariantach był zbliżony. Doświadczenia przeprowadzone przez jednego z producentów stymulatora wzrostu zawierającego krzem w kilku lokalizacjach w kraju dowodzą przyrostu plonu nasion dochodzące do 17 proc.
W latach 2014-2015 specjaliści z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu badali wpływ stosowania stymulatora wzrostu zawierającego krzem na uszkodzenia łuszczyn rzepaku ozimego przez chowacza podobnika oraz ich porażenie przez szarą pleśń i czerń krzyżowych oraz plon nasion. Stwierdzono znaczne zmniejszenie uszkodzenia łuszczyn przez szkodnika oraz porażenia przez choroby grzybowe (tab. 1.). W efekcie średnio za dwa lata badań plon nasion w kombinacji z trzykrotną aplikacją dolistną stymulatora zwiększył się o 14 proc., a w wariancie z fungicydem o 17 proc. w stosunku do wariantu kontrolnego.
W badaniach przeprowadzonych we Francji w 2017 r. w kontrolowanych warunkach (lizymetrach) stosowano krzem doglebowo przy dawce 60 i 160 kg N/ha. Stwierdzono, że dodatek krzemu zwiększył wykorzystanie azotu mineralnego, co przełożyło się na przyrost plonu nasion – 16 proc. przy dawce 60 kg N/ha i 17 proc. przy dawce 160 kg N/ha (tab. 2.).
Azotu mniej, a plony?
Największy udział w kosztach bezpośrednich produkcji rzepaku ozimego ma nawożenie. Z kalkulacji przeprowadzonej przez MODR w Płońsku (wg cen z grudnia 2020 r.) wynika, że koszty bezpośrednie uprawy rzepaku dla oczekiwanego plonu 3 t/ha wyniosły 2181 zł na 1 ha, z czego 1177 zł stanowiły koszty nawożenia (54 proc.). Wśród kosztów nawożenia dominowało nawożenie azotem (44 proc.).
Badania przeprowadzone w kilku lokalizacjach w kraju dowiodły, że można ograniczyć dawkę azotu mineralnego przez zastosowanie produktów należących do środków poprawiających właściwości gleby oraz preparatów zawierającym korzystne bakterie i uzyskać zbliżone plony nasion rzepaku ozimego. Każdy z produktów należących do pierwszej grupy stosowania dwukrotnie, a pierwszy już po zbiorze przedplonu na ściernisko, przed wykonaniem uprawy pożniwnej. Podobnie było w przypadku preparatu bakteryjnego.
W wariancie ze zmniejszoną o 30 proc. dawką azotu i użyciem środków poprawiających właściwości gleby zastosowanych samodzielnie lub w kombinacji z preparatem bakteryjnym plon nasion zwiększył się o 8-10 proc. w stosunku do kombinacji z pełną dawką azotu mineralnego (tab. 3.). Wzrost plonu uzyskano przez zwiększenie liczby łuszczyn na roślinie oraz ilości nasion w łuszczynie. Zmianie nie ulegała zawartość tłuszczu w nasionach. W niektórych lokalizacjach stwierdzono po zbiorach wzrost zawartości azotu azotanowego (N-NO3) i azotu amonowego (N-NH4), przyswajalnego potasu, boru, manganu i cynku w glebie.
Tabela 1. Plonowanie i zdrowotność roślin rzepaku ozimego w zależności od aplikacji dolistnej krzemu i ochrony fungicydowej (2014-2015)
Cecha |
2014 |
2015 |
||||||
Kontrola |
Optysil (3 x 0,5 l/ha)* |
Optysil (3 x 0,5 l/ha)* + fungicyd ** |
Kontrola |
Optysil (3 x 0,5 l/ha)* |
Optysil (3 x 0,5 l/ha)* + fungicyd** |
|||
Procent łuszczyn uszkodzonych przez chowacza podobnika |
7,8 |
3,0 |
4,3 |
11,8 |
4,7 |
1,9 |
||
Procent łuszczyn porażonych przez szarą pleśń |
22,1 |
12,8 |
9,5 |
24,4 |
11,9 |
7,4 |
||
Procent łuszczyn porażonych przez czerń krzyżowych |
15,5 |
9,5 |
8,1 |
17,8 |
14,2 |
5,7 |
||
Plon nasion, t/ha |
3,96 |
4,83 |
4,78 |
3,40 |
3,59 |
3,84 |
*zabiegi w stadium BBCH 21–36, 50–61 i 69–71;
**fungicyd (tebukonazol) stosowany w dawce 0,5 l/ha w stadium BBCH 21;
Źródło: Zamojska i in. 2018
Tabela 2. Plonowanie rzepaku ozimego w zależności od dawki azotu i stosowania doglebowego krzemu (Francja, 2017)
Wariant |
t/ha |
60 kg N/ha |
2,70 |
60 kg N/ha + 12 kg/ha Si |
3,12 |
160 kg N/ha |
3,64 |
160 kg N/ha + 12 kg Si/ha |
4,25 |
Źródło: Laîné i in. 2019
Tabela 3. Plonowanie rzepaku ozimego przy pełnej i obniżonej dawce azotu mineralnego (2017-2019)*
Wariant |
Plon nasion, t/ha |
Zawartość tłuszczu w nasionach, % s.m. |
Liczba łuszczyn na roślinie, szt. |
Liczba nasion w łuszczynie, szt. |
Masa 1000 nasion, g |
Kontrola (pełna dawka azotu) |
3,77 |
46,0 |
286 |
22,1 |
4,89 |
70% pełnej dawki azotu + 2 x Penergetic (K+P) |
4,14 |
46,6 |
325 |
24,0 |
4,60 |
70% pełnej dawki N + 2 x Penergetic (K+P) + 2 x Azoter |
4,06 |
46,7 |
311 |
26,0 |
4,76 |
*10 doświadczeń;
Źródło: Artyszak i Gozdowski 2021