Bor - o nim nie można zapomnieć
Bor jest najważniejszym mikroelementem dla buraków cukrowych i rzepaku. Dlatego rolnicy, którzy je uprawiają bezwzględnie powinni znać zasobność swoich gleb w ten składnik pokarmowy.
Podaje się, że minimalna zawartość boru przyswajalnego w glebie pod te rośliny wynosi 1,3 mg/kg s. m. gleby.
Liczby graniczne dla boru nie są różnicowane w zależności od kategorii agronomicznej, ale są różne w zależności od odczynu (pH) gleby.
W miarę wzrostu pH gleby zawartość tego mikroelementu powinna być większa. Na podstawie analiz próbek gleby stacje chemiczno-rolnicze wyróżniają trzy klasy zawartości boru: niską, średnią i wysoką.
Liczby graniczne do oznaczania zawartości boru przyswajalnego w glebach mineralnych (mg/kg s. m. gleby) są następujące:
pH do 4,5
Niska: do 0,8;
Średnia: 0,8-2,6;
Wysoka – od 2,6;
pH 4,6-5,5
Niska: do 1,0;
Średnia: 1,0-3,2;
Wysoka - od 3,2;
pH 5,6-6,5
Niska: do 1,3;
Średnia: 1,3-4,3;
Wysoka – od 4,3;
pH od 6,5
Niska: do 2,2;
Średnia: 2,2-7,2;
Wysoka – od 7,2;
źródło: IUNG Puławy 1989