Burak cukrowy: zebrać w rozsądnym terminie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@apra.pl
08-11-2018,6:20 Aktualizacja: 08-11-2018,6:19
A A A

Na razie prognozy pogody nie zapowiadają pogorszenia pogody. Jednak ze zbiorem buraków na późne dostawy nie ma co nadmiernie zwlekać. W razie nagłego załamania pogody sytuacja może bardzo szybko się zmienić.

Ta jesień jest przeciwieństwem zeszłorocznej, gdy kombajny do zbioru buraków grzęzły na polach. Nie mogły sobie poradzić nawet maszyny wyposażone w gąsienice. Jednak przechowywanie tegorocznego surowca przez dłuższy czas wcale nie jest łatwiejsze.

W tym roku znaczna część plantacji buraka cukrowego została dotknięta przez suszę, co spowodowało, że korzenie są znacznie mniejsze niż w latach o w miarę normalnym przebiegu pogody. Na południowym wschodzie część plantacji musiała być przesiana ze względu na spustoszenia jakich dokonał szarek komośnik. Gęstszy siew spowodował, że także korzeni z tych plantacji odznaczają się mniejszą masą.

siewnik, buraki, ciągnik

Zgoda na neonikotynoidy w burakach cukrowych

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski wydał czasowe zezwolenie na stosowanie zapraw neonikotynoidowych do ochrony buraków cukrowych w 2019 roku. Decyzja, wydana na wniosek Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, jest...

Małe korzenie odznaczają się większą powierzchnią właściwą będącą stosunkiem powierzchni korzeni do jego masy, a to oznacza większe straty podczas składowania ze względu na intensywniejsze o około 10 proc. oddychanie.

Przepływ powietrza i związana z nim skuteczność odprowadzania ciepła w takiej pryzmie są mniejsze niż w masie z wyrośniętych korzeni. Łatwiej wtedy o samozagrzewanie się i rozwój chorób przechowalniczych na korzeniach.

W tym roku na wielu plantacjach problemem było zachwaszczenie wtórne. Dlatego można spotkać wiele pryzm, na których surowiec jest silnie zanieczyszczony chwastami. To nie ułatwia przechowywania surowca. Utrudnione jest odprowadzanie ciepła powstającego w wyniku procesu oddychania, co powoduje wzrost temperatury wewnątrz pryzmy. To zaś powoduje intensyfikację procesu oddychania w wyniku czego wydziela się jeszcze więcej ciepła i koło się zamyka.

Cukrownia Glinojeck

Nauka u najlepszych

Po raz kolejny studenci kierunku rolnictwo Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW mogli skorzystać z gościnności Cukrowni Glinojeck należącej do koncernu Pfeifer und Lange i w dniu 23 października 2018 roku zapoznać się z jej funkcjonowaniem. Mimo nie...

Oczywiście intensywniejsze oddychanie obywa się kosztem cukru w korzeniach, którego zawartość maleje. Oddychanie jest przyczyną nawet 80 proc. strat cukru, które zachodzą podczas przechowywania buraków. Pozostała część jest związana z przekształcaniem sacharozy do innych cukrów. Następuje też zmniejszenie masy składowanego surowca.

Pamiętać należy, aby gdy temperatura powietrza obniży się poniżej 10°C okryć starannie pryzmę agrowłókniną, ale gdy wzrośnie powyżej tej temperatury ją odkryć. Zarówno zaniedbanie w jedną, jak i drugą stronę ma niekorzystny wpływ na straty zachodzące podczas składowania surowca.

Poleć
Udostępnij